BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Od sutra kreće online nastava u cijeloj Hrvatskoj: Nekima već nedostaje prava škola

Drugi je dan škole na daljinu, a od srijede će svi učenici i učenice u Hrvatskoj pratiti nastavu putem interneta

17.3.2020.
20:30
VOYO logo

Umjesto u učionici, trećaši Stjepan i Ivano matematiku uče na televiziji.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Učili smo preračunavanje iz centimetra u milimetre, iz decimetra u milimetre i centimetre i dužinu i polupravac, pravac smo ponavljali'', objasnio je Ivano Runjić.

U dva sata TV škole ponavljali su još vrste riječi i imali likovni. Kažu da im se sviđa, ali im nedostaje prava škola.

''Kad bih razmišljao koja je bolja, ova tu na televiziji ili normalna, bolja mi je preko televizije jer manje traje'', kaže Stjepan Mikulić, dok Runjić ima drugačije mišljenje: ''Dobro mi je, ali bolja mi je obična škola jer više naučimo toga i tamo nas je više i zajedno provjeravamo''.

Nedostaju im prijatelji, ali i učiteljica, a Stjepan kaže da bi učitelju dao ocjenu -4, a objašnjava i zašto: ''Zato što nam je jednom dao jako malo vremena da napišemo što ćemo biti kada narastemo, a učiteljica nam da malo više vremena''.

Uz zadaću koju dobiju na televiziji, od njihove učiteljice dodatni zadaci stižu mailom.

Da nastava na televiziji, kao i ona online funkcionira dobro, poručila je resorna ministrica Blaženka Divjak, a najavila je i preraspodjelu radnog vremena učitelja: ''Vjerojatno je da ćemo imati tu preraspodjelu radnog vremena da jedan dio radi od kuće, a jedan od škole. Moramo čekati upute Stožera, ali još uvijek je procjena da je u Hrvatskoj situacija dobra da jedan dio nastavnici mogu biti u školi i da se to iskoristi da se nauči raditi online''.

Do sada je uspostavljeno 40.000 virtualnih zbornica i učionica, a online nastava od sutra treba krenuti u svim školama.

'Događa se da sustav ne funkcionira, ali CARNET se rušio i ranije'

Učitelji uvijek moraju biti spremni, problemi postoje, događa se da sustav ne funkcionira, da šteka i da se tada moraju snalaziti kako znaju. No CARNET se rušio i ranije tako da ovo nije neočekivano niti čudno, kazala je u razgovoru za RTL danas glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Ana Tuškan.

Iz SHU-a su ranije danas zatražili da se preispita odluka o nužnosti dolaska zaposlenika škola na radno mjesto, s obzirom na to da su, prema današnjim podacima, u škole na području cijele Hrvatske došla 23 učenika od prvog do četvrtog razreda. Sindikat smatra kako je kad se detaljno pogleda analizu jasno vidljivo da se broj učenika drastično smanjuje te da nema potrebe za dolaskom svih zaposlenika u škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da će naša argumentacija biti što brže prihvaćena, istaknula je Tuškan, a dotakla se i pitanja plaća kazavši da su ''izborili svaku lipu i zaradili povećanje, a iako su ga dobili zadnji to ne znači da im ga se prvima treba uzeti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo