Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZABRINJAVAJUĆI SOJ

Omikron u Hrvatskoj? Epidemiologinja HZJZ-a objasnila zašto je moguće da kola iako još nije detektiran

Prvi slučaj u Europi potvrđen je u Belgiji, a utvrđuje se je li novi soj stigao s putnicima koji su iz Južne Afrike u Nizozemsku sletjeli pozitivni na koronavirus

Leona Šiljeg/ 27.11.2021. u 19:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pojava novog soja koronavirusa nazvanog Omikron digla je svijet na noge. Od Brazila do Australije otkazuju se letovi u afričke zemlje. Prvi slučaj u Europi potvrđen je u Belgiji, a utvrđuje se je li novi soj stigao s putnicima koji su iz Južne Afrike u Nizozemsku sletjeli pozitivni na koronavirus. Novi soj potvrđen je i u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji, a otkili smo je li doista toliko opasan i je li stigao u Hrvatsku. 

Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji govori kako je Omikron imenovan kao zabrinjavajuća varijanta jer ima neka zabrinjavajuća svojstva. "Ova varijanta ima velik broj mutacija i neke od njih imaju karakteristike koje brinu", ističe i dodaje kako zabrinjava do sada najveći broj mutacija, brže širenje i moguća otpornost na cjepivo. 

Prvi slučaj pojavio se u Južnoj Africi, nedugo zatim u Bocvani pa Hong Kongu. Države od istoka do zapada, uključujući i Hrvatsku, izdale su posebne mjere oko putovanja u spomenute država i iz njih, ali i država u njihovu okruženju.

I dok države ne daju avionima da lete, u Nizozemsku su iz Južne Afrike stigli putnici, od kojih je 61 zaražen koronom. Prevezeni su u karanetnu, strahuje se da je u pitanju novi soj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije tvrdi kako je Europa poduzela mjere opreza. Ugovor Europske unije s proizvođačima kaže da se cjepivo mora prilagoditi novim varijantama čim se pojave, dodaje.

Prvi slučaj u Europi potvrđen je jučer u Belgiji, danas u Njemačkoj u Frankfurtu kod osobe koja je dva puta cijepljenja. Pod sumnjom su uz Nizozemsku i slučajevi u Češkoj, a dva slučaja su već potvrđena i u Velikoj Britaniji. Moguće je i da je već dospio i u Hrvatsku, govori Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a. 

"Moguće je. Za sada još nije detektiran. Zato što treba još neko vrijeme da se dobije informacije o genetskoj strukturi virusa koji mi kontinuirano testiramo na temelju uzoraka koje nam pristižu u laboratorije", rekla je. 


Imunolog Zlatko Trobonjača kaže da je u samo 48 sati Svjetska zdravstvena organizacija novu varijantu klasificirala kao zabrinjavajuću. "On je posve drukčiji u odnosu na sve druge viruse, pa čak i na sad ova delta virus koji sad vodi epidemiju. Ono čega se trebamo brinuti u cijeloj ovoj priči u njegovom pandemijskom potencijalu pojedinog soja jeste njegovo prenosivost, težina bolesti i smrtnost koju izaziva i i mogućnost virusa da izbjegava imunosti", kaže. 

S druge strane da nema mjesta panici, ali ima oprezu smatra znanstvenik Ivan Đikić koji kaže da je agresivno zatvaranje granica nepotrebno. "To jest jedna noćna mora svih znanstvenika da će se pojaviti varijanta koja ne da će biti puno brže širuća nego da će biti otporna na stvoreni imunitet, cijepljenje i prebolijevanje. I uistinu tu jest zabrinjavajuća komponenta i upravo radi toga je zdravstveni sustav širom svijeta reagirao vrlo brzo", govori. 

U konačnici, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da smo spremni na sve i pozvao na osnovne epidemiološke mjere, maske, dezinfekciju, izbjegavanje okupljanja i cijepljenje. 

Leona Šiljeg/ 27.11.2021. u 19:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču