O svom trošku / Oni će ipak doći u svoju domovinu: Stotine Hrvata iz inozemstva vraćaju se izvanrednim letovima

Image
Foto: RTL/Shutterstock

'Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući', ističe Grlić Radman

2.4.2020.
15:45
RTL/Shutterstock
VOYO logo

"Stotine Hrvata u subotu se vraćaju kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja", rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman

"Najviše Hrvata, njih između 150 i 200 i to većinom studenata, dolazi iz Španjolske. Iz Portugala ih stiže nešto manje, a iz Italije od 60 do 120 ljudi", kaže ministar i dodaje da se razmatra mogućnost repatrijacije građana trajektom iz Ancone do Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući", ističe Grlić Radman. 

Zbog toga su uvedeni izvanredni "komercijalni repatrijacijski letovi", a ministar kaže da se moraju pokriti operativni troškovi putovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zrakoplovi iz Zagreba lete prazni, a svakako nam je u interesu izaći ususret što većem broju zainteresiranih, a opet poštovati razmak sjedenja. Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice", rekao je Grlić Radman. 

Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Karte se mogu osigurati preko putničke agencije Obzor, tvrtke kćeri Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman kaže da je ova kriza, nakon ekonomske i migrantske, još jedan test za "demonstriranje solidarnosti i jedinstva". 

"Siguran sam da će iz ove krize EU izaći jača jer EU nema alternative", smatra hrvatski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje EU-a zauzimaju različite pristupe u borbi protiv koronavirusa. 

Hrvatska neutralna prema Orbanu

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao si je veće ovlasti unutar "koronazakona" koji su kritizirale europske institucije i skupine za ljudska prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman kaže da je Hrvatska "kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU-a neutralni posrednik koji treba zastupati interese svih zemalja članica".

Trinaest zemalja članica EU potpisalo je u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zemlje predsjedateljice EU-om kaže da je upoznat s time, ali podsjeća da je "običaj da se zemlja predsjedateljica ne pridružuje nijednoj izjavi, već ujedinjuje sve interese". 

"Hrvatska nije bila potpisnica ni posljednje Zajedničke deklaracije Prijatelja kohezije o novom višegodišnjem financijskom okviru, iako je članica te neformalne skupine, kao ni 'non papera' kojim je zatraženo proširenje EU-a na Zapadni Balkan, iako Hrvatska zagovara europsku integraciju i uključila ju je u prioritete šestomjesečnog predsjedanja", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo