Pitali smo HZZO / Otkrivamo! Evo hoćete li i koliko platiti ako zbog Covida završite u bolnici, a nemate dopunsko

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Visina računa ovisi o bolnici u kojoj se nalazite te dijagnostičko-terapijskoj skupini

12.11.2020.
9:08
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate plaćati dio troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (bivša participacija). Ipak, postoje i usluge koje u cijelosti plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

S obzirom na pandemiju i porast oboljelih od Covida u Hrvatskoj, zanimalo nas je kakva je situacija s pacijentima koji završe u bolnici, a nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje ili pak nemaju ni osnovno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor HZZO-a prenosimo u cijelosti:

''Liječenje osigurane osobe u bolnici Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne plaća po danu liječenja već prema fiksnom iznosu (dijagnostičko-terapijskoj skupini - DTS) koji predstavlja prosječan trošak liječenja za određenu vrstu bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račun se formira nakon završenog liječenja, te visina računa ovisi o dijagnostičkog-terapijskim skupinama prema kojima se osigurana osoba liječila.

Image
Nacionalni stožer /

I dalje loše: U Hrvatskoj 2597 novih slučajeva, umrlo 28 osoba

Image
Nacionalni stožer /

I dalje loše: U Hrvatskoj 2597 novih slučajeva, umrlo 28 osoba

Određene dijagnoze oslobođene su plaćanja participacije. Među njima su i zarazne bolesti, pa tako i Covid-19. Osiguranoj osobi HZZO-a koja se zbog toga liječi u bolnici HZZO snosi sve troškove liječenja bez obzira ima li ili nema dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO ne osigurava troškove zdravstvene zaštite za osobe koje nemaju utvrđen status osigurane osobe, te se za upit o troškovima liječenja takvih pacijenata trebate obratiti izravno bolnici u kojoj se liječi''.

Dakle, da sažmemo: ako zbog Covida završite u bolnici, nećete platiti dodatne troškove. Međutim, ako nemate ni osnovno zdravstveno osiguranje, tada ćete platiti, ali visina računa ovisi o bolnici u kojoj se nalazite, a ne o HZZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, detaljne upute što i koliko ćete platiti kod liječnika možete pročitati ovdje.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo