Bizarno i neugodno / Otkriven novi neobičan simptom dugog Covida: Oboljeli imaju osjet mirisa, ali nije kao prije...

Image
Foto: Shutterstock

Neobična posljedica bolesti naziva se parosmija

28.12.2020.
17:20
Shutterstock
VOYO logo


Bolest COVID-19 još uvijek nije posve istražena te liječnici i znanstvenici i dalje prikupljaju informacije o ponekad i neobičnim simptomima od oboljelih osoba.

Tako su oni koji pate od tzv. "dugog Covida" ističu jak miris ribe i smpora, uz slatkasti miris, piše Sky News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobična posljedica bolesti naziva se parosmija, a odnosi se na distorziju osjeta mirisa te se čini da najviše pogađa mlađe osobe i zdravstvene djelatnike.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar smatra kako je taj simptom "veoma neobičan i jedinstven". Kumar je bio među prvim liječnicima koji su identificirali anosmiju, odnosno gubitak osjeta njuha, kao indikator za koronavirus u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dugi COVID /

Otkrivena 'neobična i neočekivana' oštećenja pluća na obdukcijama osoba preminulih od Covid-19 bolesti

Image
Dugi COVID /

Otkrivena 'neobična i neočekivana' oštećenja pluća na obdukcijama osoba preminulih od Covid-19 bolesti

Olfaktivne halucinacije

Istaknuo je da među tisućama pacijenata diljem Velike Britanije koje se liječi od anosmije, neki imaju problema i s parosmijom. Neki doživljavaju olfaktivne halucinacije, odnosno "osjet njuha je izobličen, uglavnom na neugodan način i značajno utječe na kvalitetu života".

Dugi COVID je termin koji opisuje pacijente zaražene novim koronvirusom koje tjednima ili mjesecima nakon što su se prvotno razbolili i dalje imaju simptome i posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daniel Saveski, 24-godišnji bankar iz Londona, rekao je da je osjet okusa i mirisa izgubio na dva tjedna kada se zarazio u ožujku te da od tada pati od parosmije. Izjavio je da sada stvari inače intenzivnog mirisa imaju miris sličan sumporu ili na zagorjeli tost.

"Depresivno je što ne mogu pomirisati neke namirnice"

"Umanjilo mi je užitak u hrani i jedenju. Pomao je depresivno što ne mogu pomirisati određene namirnice", rekao je Saveski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lynn Corbett, 52-godišnja agentica za nekretnine, rekla je da je prije bila ovisna o kavi, ali da sada ima nepodnoščljiv miris, isto kao i pivo ili benzin.

Dobrotvorna udruga AbScent preporuča osobama koje pate od parosmije da se podvrgnu tzv. "treningu njuha" koji uključuje mirišanje ruža, limuna, češnjak i eukaliptusa 20 sekundi svaki dan, ne bi li polako povratili osjet mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo