borba s koronom / Ova dva cjepiva protiv koronavirusa daju najbolju zaštitu kod 'booster' doze

Image
Foto: Shutterstock

"Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu", rekao je Faust

3.12.2021.
10:33
Shutterstock
VOYO logo

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treća doza bit će učinkovita s mnogo cjepiva koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija", rekao je profesor Saul Faust, imunolog na Sveučilištu Southampton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da je puna doza ili polovica doze Pfizera ili puna doza Moderne dala vrlo učinkovit poticaj razinama kako antitijela tako i T-stanica, bez obzira na to je li osoba u početku primala Pfizer ili AstraZenecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson i Curevac dani kao booster doze, povećali su razine antitijela za svako prvotno primijenjeno cjepivo, premda u manjem stupnju.

Međutim, dok je Valneva pojačala antitijela kod osoba koje su prvotno cijepljene AstraZenecom, to nije bio slučaj s prvotno cijepljenima Pfizerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je otkrila da su booster doze također pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o stanicama koje mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

"Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutnim cjepivima moglo djelovati protiv varijanti (virusa)  svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprječavanja infekcije", rekao je Faust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je provedena prije širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo