Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
borba s koronom

Ova dva cjepiva protiv koronavirusa daju najbolju zaštitu kod 'booster' doze

"Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu", rekao je Faust

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 3.12.2021. u 10:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

"Treća doza bit će učinkovita s mnogo cjepiva koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija", rekao je profesor Saul Faust, imunolog na Sveučilištu Southampton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da je puna doza ili polovica doze Pfizera ili puna doza Moderne dala vrlo učinkovit poticaj razinama kako antitijela tako i T-stanica, bez obzira na to je li osoba u početku primala Pfizer ili AstraZenecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada su AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson i Curevac dani kao booster doze, povećali su razine antitijela za svako prvotno primijenjeno cjepivo, premda u manjem stupnju.

Međutim, dok je Valneva pojačala antitijela kod osoba koje su prvotno cijepljene AstraZenecom, to nije bio slučaj s prvotno cijepljenima Pfizerom.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Studija je otkrila da su booster doze također pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o stanicama koje mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

"Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutnim cjepivima moglo djelovati protiv varijanti (virusa)  svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprječavanja infekcije", rekao je Faust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Studija je provedena prije širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

Hina/ 3.12.2021. u 10:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
broj oboljelih raste

Kako znati je li kašalj koji vas je uhvatio simptom Covida-19 ili nečeg posve drugog?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba