pripremite se / Ovo su četiri važne mjere koje će sutra donijeti Nacionalni stožer

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zabrinjava činjenica da se kod sve mlađih pacijenata bilježi teška klinička slika

24.10.2020.
20:04
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Svakoga dana ruše se rekordi zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. U subotu su zabilježena čak 2242 nova slučaja covida-19. U bolnicama je čak 731 pacijent. Bolnice su opterećene covid-pacijentima, što bi moglo dovesti do njegova "pucanja" sustava ako se brojke barem ne stabiliziraju kad se već ne mogu smanjivati.

Priprema Arene

Prema najnovijim informacijama, to je razlog što bi se već sljedećeg tjedna zagrebačka Arena mogla početi pripremati za prijem lakše oboljelih i nove mjere Stožera. Tijekom proljeća, kad se još nije znalo kojim će smjerom krenuti brojke novooboljelih, Arena je bila spremna s oko 400 kreveta koji su tada ostali prazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trenutačno raspolažemo sa 270 kreveta, od čega je danas bilo popunjeno 200. S obzirom na to da je dnevni priljev pacijenta dvadesetak, to znači da već za tri dana moramo imati pripremljene dodatne krevete u bolnici'', rekao je za Jutarnji list voditelj respiracijskog centra u KB-u Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić.

Dodaje da zabrinjava činjenica da se kod sve mlađih pacijenata bilježi srednja i teška klinička slika bolesti. U subotu je u KB-u Dubrava bilo 25 pacijenata na intenzivnoj skrbi i 14 na respiratoru, što je u odnosnu na prije desetak dana barem trostruko više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Svaki dan od 8 do 11 /

Na rekordni dan po broju novozaraženih: Na Zagrebačkom velesajmu otvorena nova lokacija za testiranje

Image
Svaki dan od 8 do 11 /

Na rekordni dan po broju novozaraženih: Na Zagrebačkom velesajmu otvorena nova lokacija za testiranje

Kako doznaje Jutarnji, Nacionalni će stožer u nedjelju odlučivati o novim mjerama koje bi među ostalim ograničile broj osoba koje se mogu okupljati na javnim mjestima na 50. I svadbe, koje su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi, ograničile bi se na 25 osoba.

Premda je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do 24 sata, pokazalo se da se alkohol nakon toga kupuje na benzinskim postajama. Vjerojatno će prijedlog Stožera biti da se, dok traje epidemija, zabrani prodaja alkohola na benzinskim postajama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. Zvonimir Šostar, nezadovoljan situacijom istaknuo da brojke mogu početi padati tek ako se građani konačno budu pridržavali epidemioloških mjera, što zasad ne čine u dovoljnoj mjeri.

''Od ponedjeljka ćemo uzimati briseve od 10 do 14, a subotom od 8 do 12 te nedjeljom od 8 do 10 sat. I to uz prethodnu narudžbu. Ubuduće ćemo u našem zavodu raditi od 1400 do 1500 testova dnevno jer su ljudi potpunog iscrpljeni. Mikrobiolozi su u subotu radili do 5 sati, a ostali djelatnici do 7 kako bi poslali sve nalaze. To je nemoguće izdržati i zato uvodimo dvosmjenski rad'', istaknuo je Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere

1. Kapacitet bolnica

Već sljedeći tjedan u pogon se stavlja Arena

Prema najavama, zagrebačka Arena mogla bi se u narednih nekoliko dana ponovno pretvoriti u alternativni smještaj za covid-pozitivne. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 731 pacijent, što je dvostruko veći broj nego prije dva tjedna. Covid-bolnice se pune velikom brzinom, no najveći je problem sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Okupljanja

Javne događaje ograničiti na 50 ljudi

Ograničenje broja osoba dozvoljenih na okupljanjima jedna je od prvih mjera koje povlači većina europskih zemalja jer je ustanovljeno da su upravo okupljanja glavna žarišta bolesti. U velikom broju zemalja koje su najteže zahvaćene epidemijom broj je ograničen na maksimalno šest do 10 osoba, a ograničavaju se i obiteljska druženja između različitih kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Alkohol

Neće biti zabrane točenja u kafićima

Iako se i o tome špekuliralo, Nacionalni stožer za sada neće zabranjivati točenje alkoholnih pića u kafićima i restoranima, ali će zabraniti prodaju na benzinskim crpkama koje rade cijelu noć. U dijelu država EU, poput Nizozemske i  nekih njemačkih pokrajina, u kojima kafići i restorani nisu zatvoreni, zabranjeno je točenje alkohola u večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Škole

Nema zatvaranja, nova pravila za izolaciju

Iako i sami prosvjetni radnici djecu pripremaju na mogući prelazak na online nastavu, generalnog zatvaranja škola još uvijek nema: princip zatvaranja "od razreda do razreda" i "od škole do škole" pokazao se dobrim. No, ozbiljno se razmatra promjena pravila za samoizolaciju djece. Naime, ako se u razredu pojavi zaraženo dijete, u izolaciju odlazi cijeli razred. Prijedlog je da se u izolaciju šalje samo najbliži krug kolega zaraženog đaka, a ne cijeli razred. Čak 99%  oboljele djece nema simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo