REDOVI PRED BOLNICAMA / Pacijentima strpljenja potrebno više nego ikada: 'U bolnice se ulazi preko reda i radi se svašta'

Neki pacijenti, poput kroničnih bolesnika savjetuju se telefonom, a na odgođene pretrage pozivali su se ovisno o prioritetu

4.5.2020.
18:31
VOYO logo

Otvaranjem bolnica i cijelog zdravstvenog sustava liste čekanja smo jutros mogli vidjeti i uživo. Kolone pred bolnicama od nekoliko desetaka metara dale su naznaku da su liste čekanja za preglede pomaknute za gotovo dva mjeseca.

No, i oni koji su imali sreće da je već prvi dan njihov red, bili su itekako ljuti. Red nezadovoljnih pacijenata ispred zagrebačke Traume u 13 sati bio je poveći...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 9.10 h  sam stigla i sada čekam. Rizična sam skupina, imam karcinom, imunotrombocitopeniju, koljeno operirano, kralježnicu, dijabetes, 100 dijagnoza, pitala sam, zdravstveni radnik sam, sestra. Ne tražim ništa preko reda, ali ulazi se preko reda i radi se svašta", kazala je Nada Međugorac iz Zagreba.

U bolnici mole za razumijevanje. Čekanja se događaju zbog strogih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neizbježno jer po novom sustavu rada koji smo uveli bolesnici više ne mogu ulaziti na kontrolu svi u hodnik kako na pregled, tako i na radiološku obradu, već će biti prozivani otprilike tempom tri bolesnika na sat", pojasnio je Dragan Đurđević, kirurg u Klinici za traumatologiju u Zagrebu.

I u KBC-u Sestre milosrdnice - trijaža pacijenata. Za Odjel pulmologije već su počeli naručivati za ambulantne preglede i bronhoskopije koje će biti obavljene ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas ima jedna specifična stvar, a to je da se u biti rade bronhoskopije. To je pretraga kod koje se stvara jako puno aerosola, postoji jedna velika šansa za infekciju osoblja, zato prije takvih zahvata ćemo pacijentima obvezno raditi bris nazofaringsa na SARS-CoV-2 virus", kaže Marija Glumičić Palčić, voditeljica karantene u KBC-u Sestre milosrdnice.

Neki pacijenti, poput kroničnih bolesnika savjetuju se telefonom, a na odgođene pretrage pozivali su se prema prioritetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radit će popodne ambulante, radit će se i vikendom ako treba, dijagnostika će povećati svoj opseg rada tako da se nadam da ćemo kroz neko vrijeme uspjeti obaviti taj zaostatak", kazala je Višnja NesekAdam, voditeljica Kriznog stožera i hitnog prijma KB Sveti duh.

U KBC-u Zagreb nekoliko trijažnih kontejnera. Bolesnicima koji ostaju ležati u bolnici dezinficiraju se stvari. U bolnici procjenjuju da su se liste čekanja povećale za 65 dana. Čekanja je jutros bilo, ali nije bilo gužvi, kažu u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi otvaramo pogon i ne otvaramo puni pogon, to još ne možemo očekivati što zbog korone, što zbog potresa. Dolazit će na red ponajprije nakon revizije svih listi čekanja oni koji su najviše bolesni", govori Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb.

Pacijentima je strpljenja potrebno očito više nego ikada jer osim što čekaju poziv za odgođene preglede, moraju biti spremni i na redove ispred bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo