NEPRIMJERENA REAKCIJA / Panika na granici! Zbog Singapuraca, hrvatska policija vratila autobus prema Beču: 'To je rasizam'

Image
Foto: Pixsell

Svjedočanstvo putnika koji su doživjeli neugodno iskustvo potvrđuje da panika polako čini svoje

12.3.2020.
10:40
Pixsell
VOYO logo

Panika zbog koronavirusa proširila se ne samo Hrvatskom, već cijelim svijetom, no "kod kuće" jako dobro možemo svjedočiti svemu što ona izaziva. Najbolji primjer je svjedočanstvo putnika koji su se jučer poslijepodne vraćali iz Beča pa na graničnom prijelazu Macelj doživjeli neugodno iskustvo.

"Putovali smo Flixbusom i u njemu su bila četiri državljana Singapura, s urednim papirima jer normalno su ušli u Sloveniju i normalno su proslijeđeni prema Hrvatskoj. Ali, kad smo došli na Macelj, uslijedila je panika od strane policajaca", kazao nam je jedan od putnika zaustavljenih na granici pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostali autobusi hrvatskih prijevoznika normalno su prolazili granicu i ostali stranci bijele puti u našem autobusu nisu posebno provjeravani. No, četiri Azijata izazvali su paranoju, djelatnici policije reagirali su na njih kao da je riječ o teroristima, vikali i agresivno nas sve izbacili van. To je izgledalo kao čisti rasizam."

Dokaz je to da policija nije bila spremna na slične slučajeve, ali i da unatoč odredbama reagira poprilično burno. Što se ne bi smjelo događati jer upravo bi nadležni morali smirivati situaciju. Odnosi se to i na liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina jest da su nešto ranije stigle informacije o tri nova zaražena u Hrvatskoj, koji su stigli upravo iz smjera Austrije i Njemačke, no onda bi bilo za očekivati da se provjeri sve putnike i strane državljane, ne samo Azijate.

"Nisu nam htjeli reći što se događa nego smo ih čuli kako viču pa povezali detalje. Liječnica zadužena za pregled putnika zatvorila se u svoju "kućicu" i nije željela izaći nego je preko prozora komunicirala s policijom, a oni pak nisu dobro znali engleski pa je to izgledalo kao parodija. Liječnica je vikala da ih (Singapurce, op.a.) šalju natrag, oni su odbijali i pokazivali uredne papire", prepričao nam je putnik, ali na tome se nije zaustavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsurdno je što im je vikala da će sami morati platiti karantenu ako uđu u zemlju. I tek kad im je policija to objasnila, Singapurci su odustali od ulaska u Hrvatsku."

Nažalost po putnike, tek tad je počeo teži dio priče...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostali smo u čudu kad su odbili prepratiti ih slovenskim kolegama, umjesto toga su vozaču naredili da se okrene i vrati put Beča sa Singapurcima unutra "jer ih nije ni trebao pustiti u autobus", a mi svi smo morali izaći van. Nismo dobili informacije dolazi li novi autobus po nas, kad dolazi, ništa. Nisu nas pustili ni u čekaonu, stajali smo vani i gotovo dva sata nismo imali pojma što se događa, dok nije stigao novi autobus. Na svako pitanje bezobrazno bi nas policija tjerala od sebe, a blizu liječnice nam nisu dozvolili, pa nismo mogli saznati idemo li možda i mi u karantenu ili što već", rekao nam je putnik.

Temperaturu nikome nisu mjerili, nisu provjerili je li itko vidno bolestan i ništa od svih onih naputaka o kojima smo slušali posljednjh dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je do jučer brojala 19 zaraženih no s današnjim danom stigle su dobre vijesti, prva tri oboljela su se oporavila i pušteni su kućama. No, škole u Istri od sutra neće raditi i od ponedjeljka bi to moglo vrijediti za sve obrazovne institucije u Hrvatskoj.

Inače, u Singapuru je potvrđeno 178 slučajeva koronavirusa, 96 osoba se oporavilo i nitko nije preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo