ODLUKA VLADE / Pogledajte za koju zemlju radnici migranti od četvrtka trebaju covid potvrde

Image
Foto: Pixsell

Za ulazak putnika u Sloveniju od sutra, 15. srpnja pa do zaključno 23. srpnja, vrijedi nova odluka slovenske vlade

14.7.2021.
16:25
Pixsell
VOYO logo

Zbog brojnih  prosvjeda slovenska je vlada u srijedu, među iznimke koje od večeras u ponoć neće trebati Covid potvrde pri ulasku u Sloveniju, uvrstila putnike u tranzitu te vozače u međunarodnom robnom prijevozu, no prijedlog da ta iznimka vrijedi i za radne migrante iz Hrvatske za sada nije dao rezultata.

Da se radni migranti i lokalno stanovništvo uz slovensko-hrvatsku granicu, koji svakodnevno i dva puta moraju kroz granične prijelaze, izuzmu iz obveznog pokazivanja negativnog testa na koronavirus ili potvrde da su cijepljeni ili oboljeli Covid-19, još je u ponedjeljak vladi predložila zastupnica u slovenskom parlamentu iz Kopra Meira Hot iz stranke Socijalnih demokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj inicijativi je navela da je stalno mijenjanje propisa neživotno i stvara velike probleme pograničnom stanovništvu s obje strane granice, te da bi u ljetnoj sezoni za stanovništvo u granicu trebalo uvesti posebne trake na prijelazima zbog gužvi u turističkoj sezoni.

Kako doznaje Hina od glasnogovornice Socijalnih demokrata u parlamentu Janje Bregar, vlada Janeza Janše na taj prijedlog za sada nije reagirala. Po  poslovniku  na zastupnička pitanja i prijedloge vlada  mora odgovoriti u roku 30 dana, a na tome ćemo i dalje inzistirati, kazala je Bregar u telefonskom razgovoru, priznavši da radni migranti od sutra imaju velik problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ulazak putnika u Sloveniju od sutra, 15. srpnja pa do zaključno 23. srpnja, vrijedi nova odluka slovenske vlade po kojoj će svi, bez obzira odakle dolaze, trebati negativni test na koronavirus, potvrdu o cijepljenju ili o preležanoj bolesti u zadnjih šest mjeseci.
Od toga nisu, kao u ranijim slučajevima tijekom pandemije, izuzeti niti radni migranti, zbog čega se i u Sloveniji pojavljuju inicijative  da se odluka promijeni, no za sada bez uspjeha.

Image
POSTOJI IZUZETAK /

Od 15. srpnja Slovenija mijenja uvjete za ulazak u zemlju pa pripazite ako idete na put

Image
POSTOJI IZUZETAK /

Od 15. srpnja Slovenija mijenja uvjete za ulazak u zemlju pa pripazite ako idete na put

S druge strane, vlada je u srijedu popodne na dopisnoj sjednici, nekoliko sati pred početak primjene novih kriterija za ulazak putnika u zemlju, među izuzetke koji neće na granici trebati potvrde o cijepljenju ili testitranju uvrstila i putnike u tranzitu, te zaposlene u međunarodnom robnom prometu, nakon što su transportna poduzeća ukazala na velike zastoje koji se mogu očekivati na graničnim prijelazima, a neki špediteri navodno zaprijetili i blokadom na granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo