Rigorozni protokoli / Pogrebnici imaju posebne upute za rukovanje sa preminulima od koronavirusa: 'Moramo biti oprezni'

Pogrebnici diljem svijeta imaju više posla no ikad

8.4.2020.
7:00
VOYO logo

Prvo kompletna dezinfekcija tijela, potom umatanje u dezinfekcijsku tkaninu, pa čak tri plastične vreće. To je samo dio postupka koji patolozi i pogrebnici moraju obaviti kod preminulih od bolesti COVID-19.

Pritom moraju paziti i na sebe kako se ne bi zarazili. Zaštitna odjela, pokrivala za glavu, obuća, rukavice, maske. Čak se i smrt u doba korone potpuno promijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli svijet suočava se s, na prvu možda i ne toliko očitim problemom: kako postupati s tijelima preminulih od koronavirusa?

"Pravilnik koji se donosi temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti iz 2013. godine, taj pravilnik je renoviran prije nekog vremena u kojem jasno stoji da oni koji umru od zarazne bolesti koje su na listi se mogu kremirati, pod posebnim uvjetima, ali isto tako se mogu i pokapati isto tako pod posebnim uvjetima popisanim tim pravilnikom", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su to posebni uvjeti, objasnio nam je pogrebnik Zoran Žic.

"Prvi slučaj koji smo imali bio je pokojni u klinici Fran Mihaljević. Njega su na samom odjelu dezinficirali, tijelo su mu omotali u tkanine, dezinfekcijska platna, stavili u jednu vreću PVC, potom još jednom dezinficirali, spustili na patologiju. Tada su došli naši djelatnici sa zaštitnim odjelom, stavili tijelo u još dvije zaštitne vreće, spremili u drveni lijes i odvezli na krematorij", pojasnio je Žic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pogrebnici u ovim slučajevima moraju imati zaštitnu odjeću.

"To znači zaštitna odjela koja su jednokratna, komplet kombinezon, pokrivala za glavu, pokrivala za obuću, rukavice, maske, naočale i svaki put se  moraju odjenuti prije ulaska u prostoriju, svlačiti po preporukama HZJZ-a, tako da je to proces koji i dulje traje, ali moramo biti oprezni", rekao je Žic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrebnici diljem svijeta imaju više posla no ikad.

"Od ovog tjedna imamo povećan broj preminulih osoba i kremiranja. Naši zaposlenici moraju raditi sa zaštitnom opremom i to je nova situacija za nas. Obično ne radimo tako", izjavio je Tom Wustenberghs, direktor krematorija u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna oprema, previše posla i potpuno drukčiji pogrebi. To je sada svakodnevica pogrebnika diljem svijeta.

"Plaši me jer imam obitelj. Moram biti oprezan. Zato poduzima sve mjere. Imam svu zaštitnu opremu, ali sam užasnut zbog situacije s koronavirusom", kazao je Yiannis Gousbounaris, pogrebnik iz Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je u Hrvatskoj preminulo 18 ljudi, u svijetu više od 75 tisuća. No, broj novih smrtnih slučajeva pada dva dana zaredom.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo