Plac na klik / Poljoprivrednici su našli rješenje: Domaće proizvode s farmi donose u vaše domove

Plac dolazi k vama, pri čemu se, naravno poštuju sve propisane mjere opreza

27.3.2020.
9:30
VOYO logo

Hrvatska je poljoprivreda na koljenima. Zbog zatvorenih tržnica ugrožena je egzistencija tisućama farmera koji ne znaju kamo s voćem, povrćem i mesom - sve će uskoro propasti

Nekolicina OPG-ova svoj je spas pronašla na virtualnom placu. Svježe namirnice s hrvatskih polja naših farmera stižu u ovu trgovinu, a iz nje se građanima dostavljaju do kućnog praga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pakira se, slaže i dostavlja u roku od 48 sati. Najveći skok bio je zadnjih tjedan dana. Svakako je premašilo svaka neka očekivanja i postojeće poslovanje u tom smislu", rekao je vlasnik trgovine David Dravinec.

Od voća i povrća, do mlijeka, brašna, tjestenine i džemova - naručiti se može baš svašta pri čemu se i potiče kupnja hrvatskih proizvoda. David kaže, iako web trgovinu imaju već nekoliko godina, od kako je pandemije i zatvorenih tržnica, potražnja je puno veća, pa su čak morali zaposliti još ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što možemo nabaviti da je domaće, da je od naših OPG-ova, se trudimo sto posto nabavljati, neke stvari naravno ne možemo, banane, kiwi, ali sve što može biti domaće je domaće", kazao je Dravinec. 

Plac dolazi k vama

I tako plac dolazi k vama, pri čemu se, naravno poštuju sve propisane mjere opreza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ovakav način kupnje mogao spasiti dio domaćih proizvođača, sjetili su se i u Ministarstvu poljoprivrede.

"I mi, resorno ministarstvo, radimo na stvaranju zajedničke online platofrme. Takve platforme postoje i na poduzetničkoj osnovi manjeg opsega i naravi a evo i Ministarstvo poljoprivrede će doprinjeti u cilju digitalizacije", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ideja je to koja živi već nekoliko godina. Postoji digitalna platforma koja okuplja više od 1200 poljoprivrednih gospodarstava. Na njoj se u samo nekoliko klikova može pronaći sve o podrijetlu proizvoda koji netko želi kupiti, kao i kontakt koji direktno spaja kupca ili dobavljača s proizvođačem.

Drugim riječima, možete vidjeti u kojem dijelu Hrvatske i na koliko hektara zemlje je ležala paprika koju ste ili tek budete kupili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici rješenja traže sami

"Mi smo sada zapravo otvorili zaseban segment nazvali smo ga digitalna tržnica u kojem čak smo probali filtrirati poljoprivrednike za koje znamo sa sigurnošću da mogu dostavljati do kućnog praga", rekao je osnivač digitalne platforme, Marko Kozjak

Na toj je platformi i Helena koja s tatom Darkom ima 136 komada junadi i proizvodnju bučina ulja i brašna. Otkako je pandemije i aktualnih zabrana, sve su joj suradnje otkazane, a država, tvrdi, nije joj podmetnula leđa za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvoz mesa u Italiju je potpuno zabranjen, dok Hrvatska i dalje masovno uvozi meso iz Italije i voće i povrće. Tržnice su se zatvorile mi realno prihoda sad nemamo, a stoka treba ići van, jer očekujemo teljenja.

Suradnja nam je odlična do sad bila s lokalnom klaonicom, ali sad i klaonica nema zbog koga raditi jer glavni prihod mu je bio prodaja mesa na Dolcu", kazala je vlasnica OPG-a Vugec, Helena Vugec Pavek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je zašto se sada ne iskoriste kapaciteti hrvatske poljoprivrede, nego čak i u ovom razdoblju trgovački lanci uvoze iz drugih zemalja. Dok država traži odgovore, mnogi poljoprivrednici rješenja traže sami.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo