jasna poruka / Pompeo: 'Doprinos Kine u borbi protiv covida-19 neznatan u odnosu na štetu'

Image
Foto: AP

'Predsjednik Xi rekao je ovaj tjedan da Kina djeluje otvoreno, transparentno i odgovorno. Volio bih da je to tako'

20.5.2020.
21:08
AP
VOYO logo

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je najavu Kine o uplati dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije nazvao "neznatnom" u usporedbi sa "stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom". 

Pompeo je odbacio tvrdnje kineskog predsjednika Xija Jinpinga da je Peking djelovao transparentno nakon izbijanja pandemije u Kini i dodao da je Xi trebao održati konferenciju za medije i dopustiti novinarima postavljanje pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Xi rekao je ovaj tjedan da Kina djeluje otvoreno, transparentno i odgovorno. Volio bih da je tako", rekao je Pompeo na konferenciji za medije i dodao da Kina nastavlja uskraćivati uzorke virusa i pristup objektima i još "puno, puno više od toga". 

Napetosti između Sjedinjenih Država, najpogođenije zemlje u pandemiji, i Kine porasle su posljednjih tjedana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je zaprijetio povlačenjem iz Svjetske zdravstvene organizacije zbog njezina odgovora na pandemiju i nazvao ju je "kineskom marionetom", dok joj je Xi obećao uplatiti dvije milijarde dolara. 

"Doprinos Kine u borbi protiv pandemije neznatan je u usporedbi s troškovima koje je nametnula svijetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova katastrofa odnijela je 90.000 američkih života, od ožujka je više od 36 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla, a u svijetu ih je umrlo 300.000. Prema našim procjenama, potrebno je 9 milijardi dolara za odgovor svijeta na neuspjehe Komunističke partije Kine", rekao je Pompeo. 

Optužio je Kinu da je zaprijetila Australiji "ekonomskom odmazdom" nakon što je ta zemlja zatražila neovisnu istragu o podrijetlu virusa i rekao da je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus bio "neuobičajeno blisko povezan s Pekingom puno prije aktualne pandemije" i smatra to "iznimno zabrinjavajućim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je SAD osigurao oko 10 milijardi dolara za međunarodni odgovor na pandemiju, uključujući istraživanja za razvoj cjepiva i humanitarnu pomoć.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo