HGK UPOZORAVA / Opći potop gospodarstva: Posljedice koronavirusa osjeća 95 posto tvrtki u Hrvatskoj

Image
Foto: Shutterstock

Koronavirus sve više utječe na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikro tvrtke

25.3.2020.
13:38
Shutterstock
VOYO logo

Čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, upozorila je Hrvatska gospodarstka komora (HGK) pozivajući se na rezultate svoje ankete u kojoj je sudjelovalo više od 2.700 tvrtki. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od čak 95 anketiranih tvrtki, koliko ih je prijavilo pad prometa, njih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine ili 74 posto tvrtki prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina, odnosno njih 21 posto, ima stopostotni pad.

Ništa bolje stanje nije ni u opskrbi sirovinama i lancima opskrbe gdje probleme ima 69, odnosno 61 posto tvrtki. Pad izvoza bilježi 45 posto poduzeća, a pad uvoza njih 41 posto. Stoga ne čudi da u takvoj situaciji 42 posto ispitanih razmišlja o otpuštanju radnika, a čak 37 posto o zatvaranju tvrtke, navode iz HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ove brojke pokazuju da kriza s koronavirusom neće poštedjeti nikoga i stoga hitno moramo pomoći pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Moramo djelovati proaktivno i preventivno, a ne samo pasivno reagirati na ovo što nam se događa'', poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Što se tiče nedostatka radnika, prema rezultatima ankete on još uvijek nije toliko izražen. Dvije trećine tvrtki u ovom trenutku nema poteškoća s manjkom radne snage, dok ih 27 posto ima probleme uzrokovane bolovanjima i samoizolacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketom je ispitivan i interes poduzetnika za Vladine mjere pomoći gospodarstvu. Između 63 ponuđene mjere najviše poduzetnika je zainteresirano za odgodu plaćanja javnih davanja (56 posto tvrtki) i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima (50 posto). Potom slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost (35 posto) i uvođenje moratorija na postojeće kreditne obveze (32 posto).

Prema djelatnostima, u anketiranom uzorku su najzastupljenije prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti, zatim trgovina, prijevoz i građevinarstvo te turizam (hoteli, restorani i putničke agencije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od četvrtine ispitanih tvrtki (22 posto) je s područja grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija (12 posto), a na trećem mjestu su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija (po devet posto), priopćeno je iz HGK.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo