Odsječeni od svijeta / Ispovijest iz splitskog Doma za starije: 'Neki nemaju sapuna ni tople vode. Samo želim malo voća'

Image
Foto: PIXSELL/RTL

Čuli smo se i s povjerenicom splitskog Doma koja nam nije dala konkretan odgovor

11.4.2020.
17:01
PIXSELL/RTL
VOYO logo

Zaraza koronavirusom nije zaobišla ni domove za starije i nemoćne. Tako su zaraženi stanari, ali i djelatnici u domovima u Splitu, Dubrovniku i Koprivnici. Koronavirus stanarima splitskog Doma donio je još neke probleme.

Kako nam je rekao naš sugovornik Vlado, stanari još uvijek nisu dobili zaštitne maske ni dezificijense, a za higijenu se moraju snaći sami. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u apartmanima koji su u istoj zgradi kao i dom u kojem su bili zaraženi koronavirusom. Mi imamo poseban restoran u podrumu, ali od danas ne smijemo izlaziti iz svojih soba. Sad će nam donositi hranu na vrata. Srećom, imam neke zalihe higijene, ali ovi u prizemlju nemaju ni sapuna ni tople vode. Sad ćemo navodno svaki utorak ostavljati popis i novce i Crveni križ će nam donositi hranu na vrata", rekao je za RTL.hr jedan od stanovnika splitskog Doma Vlado.

Restoran iz kojeg im sada donose hranu je u podrumu. Koristili su ga i oni u tom posebnom dijelu, ali i oni iz dijela gdje su stanovali zaraženi. Oni u apartmanima išli su sami dolje, dok su hranu ovima u drugom dijelu donosili djelatnici Doma. Kako kaže, bili su zaštićeni. Također, nisu ni svi koristili usluge restorana. Neki u sobama imaju svoje kuhinje te si kuhaju sami. Sad im je problem što ne mogu do trgovine te ako nemaju zaliha, doslovno bi neki mogli za Uskrs biti gladni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, kako kaže, i u tome što novac stoji na bankovnom računu, bankomat je izvan Doma, a oni ne smiju izlaziti. Pitanje je onda i kako će ostaviti novac, ako ga neće imati. Također, obitelj ih ne smije posjećivati. Požalio nam se i kako nemaju zaštitne maske, ali ni dezinficijense za ruke. 

"Nemamo maske, neka gospođa nam je neki dan podijelila maske, snalazimo se", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica Doma tvrdi da nije tako

Kako kaže, problem je i komunikacija, ali to nije ništa novo. 

"Nitko nije u stanju nešto utješno reći, nitko ne kontaktira ni s kim, ovo je kao da si u pustinji izoliran. Samo želim malo voća i povrća", tužno nam je rekao Vlado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaraza koronavirusom se dogodila na drugom katu doma i svi su u bolnici, a ovi ostali s drugih katova su u samoizolaciji. Mene nije strah, fizički i mentalno sam zdrav, ali što je s ovim ljudima koji su narušenog zdravlja", rekao nam je. 

Povjerenica splitskog Doma, Helena Bandalović, na njihove optužbe rekla je kako to nije tako, da su danas stanari dobili obavijest. Ubrzo zatim rekla je kako ima drugi poziv i da ju nazovemo nakon 15 minuta. Nazvali smo, ali nije nam se javila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom nas je opet nazvala i kad smo se predstavili i rekli da zovemo s portala RTL.hr samo nam je poručila: "Ispričavam se, nisam se mogla javiti. Bok, zovem vas kasnije."

"Split je imao nekoliko proboja gdje je bio povećani broj oboljelih. Ovaj zadnji 'peak' je svakako posljedica događaja u Domu, dok onaj prošli 'peak' koji je bio nije. I u populaciji izvan bolnice i izvan domova imaju povećan broj. Nisu oni županija koja ima najveći broj oboljelih nego je to Krapinsko-zagorska županija, odmah iza njih je Splitsko-dalmatinska", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na press konferenciji Nacionalnog stožera u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo