Rat znanstvenika / Prepucavanja i optužbe: U najgorim trenucima pandemije dobili smo i svađu među znanstvenicima

Čini se da Stožer postaje naklonjeniji znanstvenicima koji zagovaraju stroži pristup

7.12.2020.
22:17
VOYO logo

Da treba zatvoriti srednje škole već su prošli tjedan u Direktu rekli neki članovi znanstvenog savjeta Vlade, ali, primijetili ste - ni među njima nema sloge.

Đikić je tri člana savjeta, Primorca, Radmana i Lauca, optužio da govore znanstveno neutemeljene činjenice, konkretno o slabljenju virusa i smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je Lauc odgovorio na Facebooku, pa se rasprava s grafovima nastavila u komentarima, Štagljar mu je napisao da prestane glumiti znanstvenika, a javio se Rudan i odgovorio da Lauc nema potrebno epidemiološko znanje.

I tako smo u trenutku kad smo po broju zaraženih u Europi drugi najgori nakon Luksemburga, u trenutku kad više nitko ne zna kome i što vjerovati, dobili i svađu među znanstvenicima. A pravo je pitanje - koga sluša premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba s koronavirusom /

Đikić za RTL: 'Vrlo brzo treba se donijeti odluka o ograničavanju rada trgovačkih centara'

Image
borba s koronavirusom /

Đikić za RTL: 'Vrlo brzo treba se donijeti odluka o ograničavanju rada trgovačkih centara'

Čuli smo ih sve. Da nisu jedinstveni znamo već dugo, no ovih je dana došlo do toga da su se s jedne strane našli stručnjaci poput Ivana Đikića, Igora Rudana, Branka Kolarića, Saše Sriće, Igora Štagljara, Luke Čičin Šaina i još njih 20 koji su Vladi poslali apel s preporukama za djelovanje.

S druge strane, apel ne potpisuju Gordan Lauc, Dragan Primorac i Miroslav Radman, istaknuti članovi Vladina Znanstvenog savjeta koji su, po mišljenju suprotne strane, dosad uživali najveće povjerenje Vlade i Stožera u donošenju odluka oko korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se, kako se čini, situacija mijenja, Stožer postaje naklonjeniji znanstvenicima koji zagovaraju stroži pristup kao što je Đikić.

"Malim brojem zaraženih mi štitimo ekonomiju. Kada imate ovako veliki broj, zaraza će nam se proširiti u gospodarstvo i imat ćete kompletni kolaps Hrvatske. Da bi se to spriječilo, šoping centrovi danas nisu esencijalni za Hrvatsku", poručio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv strogih mjera je Gordan Lauc, za razliku od Đikića član Vladina Znanstvenog savjeta, posljednjih dana najprozivanija osoba sa strane nekih potpisnika apela.

"Moram priznati da ono što piše u apelu bi zapravo gotovo sve bio spreman i ja potpisati, to je jedan vrlo nedefinirani dokument koji kaže trebalo bi ovako, ali ne kaže točno što", izjavio je Lauc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laucovi postovi na Facebooku jako su čitani i dijeljeni, a baš se na toj mreži razvila polemika kojoj je okidač bila Laucova izjava da, ako želimo samo imati minimalan broj mrtvih, treba pustiti pandemiju da se širi i ubije 0.1 ili 0.2 populacije, uglavnom starijih i bolesnih. Igor Štagljar Lauca je zamolio da prestane glumiti znanstvenika, Igor Rudan poručio da on nema epidemiološko znanje za procjenu tragične stvarnosti. Komentari ispod postova bili su još žešći.

"Ovo su tvoji očajnički pokušaji da se izvučeš iz živog blata u koje si se uvalio sa bezbroj tvojih netočnih izjava od početka ove pandemije, a sa kojima si samo unio još veću nesigurnost među hrvatske građana", rekao je Štagljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igore, ajde molim te navedi barem dvije krive stvari koje sam rekao ako možeš. Počevši još od ožujka pa sve do sada. Koliko vidim spao si na izvlačenje mojih izjava iz konteksta", uzvratio je Lauc.

"Imam previše posla ovdje u mom labosu da bih gubio vrijeme na tebe i tvoje nesuvisle izjave, Gordane. Good luck for the future…", poručio je Štagljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da nekoliko mojih komentara kada se izokrenu kao što ih drugi izokrenu stvarno zvuči ružno, i da, neke sam stvari trebao napisati drugačije, ali ne žalim ni za čime što sam mislio ili još uvijek mislim jer sam gotovo uvijek bio u pravu", rekao je Lauc.

A dok o Laucovoj izjavi da je zaraženih deset puta više varaždinski župan kaže: 'Dal se to vama čini sasvim glupim ili ekstremno glupim?', drugi potpisnici apela ističu da znanstveno neutemeljeni komentari pojedinih znanstvenika zbunjuju građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je priča da se virus manje širi među populacijom školske djece, što se isto pokazalo netočnim, i kao što vidite, ipak će se krenuti na online nastavu, mislim da se ne bi trebalo čekati nego čim prije s tim krenuti", izjavio je pulmolog Saša Srića.

Draganu Primorcu zamjeraju što je govorio da je virus oslabio, a Miroslavu Radmanu da umanjuje problem korone kao uzroka smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je koornavirus postao takva zvijezda, celebrity kad imamo manjih smrtnih slučajeva nego u isto doba prošle godine", rekao je Radman.

Ni Primorac ni Radman danas nisu imali vremena za izjavu, ali se zato o svađi među znanstvenicima oglasio Stožer, pozdravljajući svaku razmjenu mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim problem da Hrvatska među sobom ne komunicira, i da ne komunicira sa svijetom. Dapače, svaka nova komunikacija, novi prijedlog i razmišljanje je dobro došao", poručila je Alemka Markotić, ravnateljica bolnice "Dr. Fran Mihaljević".

"Mi smo pozvali kolegicu Alemku Markotić dan prije nego što smo uputili apel u javnost, osobno sam joj napisao i SMS poruku i zamolio je da shvati da je ovo apel, krik znanstvenika i stručnjaka, da se pomogne Stožeru. Ona je obje stvari ignorirala, nije odgovorila ni na e-mail ni na poruku. I onda čujem juler da je nekorektno da ih se kritizira. Mi uistinu ne kritiziramo, mi samo želimo pomoći", poručio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda su apelom pomogli u brzini donošenja odluke o prelasku škola na online nastavu, a možda će pomoći i da se za koji dan zatvore i šoping centri.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo