Napulj / Prije su to radili s kavom: Stanovnicima nude priliku da naprave brzi test na covid-19 i anonimno doniraju drugi

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Test u privatnoj klinici u Napulju može koštati između 30 i 45 eura, dok precizniji PCR test može koštati 70 eura

26.11.2020.
7:22
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Napulj je ponosan na svoju tradiciju "kave za kasnije" ("caffe sospeso"), kad gost kavu plati dvostruko kako bi je netko siromašniji dobio besplatno.

Sad je ovo dobro djelo prošireno na testove na koronavirus jer je u gradu pod Vezuvom zdravstvo pod pritiskom zbog velikog porasta broja novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crkvi svetog Severa izvan zidina, u jednom od najgušće naseljenih područja Napulja, lokalna zajednica nudi stanovnicima priliku da naprave brzi test na covid-19 i anonimno doniraju drugi.

"Ovo je visokorizično područje jer velike obiteljske skupine žive na vrlo malo prostora pa je rizik od zaraze vrlo visok", rekao je Angelo Melone, čelnik neprofitne udruge koja je pokrenula inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako su počeli prije dva tjedna, testirano je tisuću ljudi, od kojih je 300 test dobilo besplatno zahvaljujući velikodušnosti sugrađana.

"Mi Napolitanci imamo veliko srce, i u dobra i loša vremena sve dijelimo", rekla je Giuseppina Puglise nakon što je nekome platila bris na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moralna dužnost

Unaprijed rezervirani testovi koštaju 18 eura, a primjenjuje ih tim od tri liječnika i dvije medicinske sestre u crkvi iz 16 stoljeća. Sestre i liječnici volontiraju.

Brzi antigenski testovi dostupni su diljem Italije, prve europske zemlje u kojoj se pojavio novi koronavirus i dosad usmrtio više od 50.000 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, znaju biti skupi. Takav test u privatnoj klinici u Napulju može koštati između 30 i 45 eura, dok precizniji PCR test može koštati 70 eura.

Antonija Campagnu, 33-godišnjeg taksista i oca troje djece, teško je pogodila ekonomska kriza koju je izazvalo zatvaranje u Italiji ranije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam da postoji mogućnost za brzi test", rekao je on za agenciju France presse.

"Volio bih iskoristiti ovu inicijativu koju smatram činom altruizma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijansko gospodarstvo stradalo je u pandemiji, a posebice su pogođene siromašnije južne regije.

Nezaposlenost u Napulju već je prošle je godine bila 23,3 posto, dvostruko viša od nacionalnog prosjeka s 23,3, pokazuju podaci nacionalnog statističkog zavoda Istata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalno stanovništvo solidarno je u teškim vremenima. 

Nakon što je platio dodatni test, Luigi Parisi, 32-godišnjak iz Napulja, rekao je da je pomaganje drugima u ovoj situaciji "građanska i moralna dužnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo