Lov na tajne mehanizme virusa / Proglašen rekorder, 505 dana bolovao je od COVID-a prije nego je umro: 'Takvi slučajevi često su izvor mutacija korone'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Raniji rekorder bio je pacijent koji je pozitivan na koronavirus bio 335 dana u kontinuitetu. Objavljeni su još neki ekstremno rijetki oblici COVID-a

26.4.2022.
10:20
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Članak sa stranica King's College London ne otkriva niti nacionalnost niti dob kamoli ime i prezime čovjeka za kojega su znanstvenici na nedavnom Europskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti u Portugalu objavili da je imao životnu tragediju postati svjetskim rekorderom u duljini bolovanja od COVID-a 19.

Anonimnom pacijentu PCR testovi pokazivali su da je koronapozitivan čak 505 dana. A onda je umro. Raniji rekorder bio je pacijent koji je pozitivan na koronavirus bio 335 dana u kontinuitetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj znanstvenici su na kongresu iznijeli ne zbog strasti prema zanimljivostima, nego u sklopu istraživanja podataka devet pacijenata koji su od COVID-a bolovali u prosjeku 73 dana, a najmanje osam tjedana. Riječ je o ljudima koji su bolovali između ožujka 2020. i prosinca 2021., od kojih je dvoje, prije nego što je umrlo, bolovalo dulje od jedne godine.

Image
S oltara o mikročipovima /

Kardinal antivakser iz SAD-a ima dugotrajni covid, Hrvatska ga pamti iz posjeta 2016. i povezanosti s politikom

Image
S oltara o mikročipovima /

Kardinal antivakser iz SAD-a ima dugotrajni covid, Hrvatska ga pamti iz posjeta 2016. i povezanosti s politikom

Redom je bila riječ o ljudima koji su bili narušenog imuniteta, bilo zbog lijekova koje su morali primati nakon transplantacije organa, bilo zbog HIV-a, karcinoma ili lijekova koje su morali primati kako ne bi umrli od nekih drugih, ranijih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvo proučavanje bolesnika s ekstremno dugim COVID-om znanstvenicima je bilo važno, objasnili su, zato što se pokazuje da su imunokompromitirani pacijenti s produljenim COVID-om ekstremno podložni tome da im virus SARS-CoV-2 u tijelu mutira.

Ispalo je da je od devet promatranih pacijenata njih pet razvilo mutirane varijante korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici još uvijek nemaju konačan odgovor jesu li se na taj način razvile zabrinjavajuće varijante koronavirusa poput alfe, detle i omikrona. Činjenica je ipak da je kod nekih imunokompromitiranih, oboljelih od COVID-a, otkriveno da im je koronavirus, nakon tako dugog tavorenja u njihovim tijelima, mutirao u razne varijante i po nekoliko puta.

Od devet proučavanih slučajeva, od COVID-a nije uspjelo ozdraviti nego je umrlo, petero ljudi. Znanstvenicima je jako zanimljiv slučaj i pacijenta za kojega se ispostavilo da je jedan od prvih zabilježenih slučajeva "prikrivene zaraze" koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je bila o osobi koja je simptome razvila 2021. godine. Naravno da medicinarima nije bilo iznenađenje još jedan PCR test od tko zna koliko milijuna. Nije im bilo iznenađenje niti kad je ista osoba potom nekoliko puta bila testirana kao negativna, da bi nakon niza mjeseci opet imala pozitivan PCR test.

Šokantno je bilo to što se pokazalo da je bila riječ o alfa varijanti koronavirusa koja je do tada u V. Britaniji bila već potpuno nestala. Prionuli su sekvencioniranju genoma virusa i utvrdili da je dotični oboljeli Britanac niz mjeseci nosio virus u sebi koji se tako prikrio da ga nije uspio otkriti niz PCR testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavanje takvih slučajeva kao i slučajeva izrazito produljenog COVID-a kod imunokompromitiranih pacijenata u čijim tijelima onda virus mutira, znanstvenici smatraju ekstremno važnim i zbog razvoja novih metoda za spašavanje života tih ljudi i za koliko god je moguće obuzdavanje mehanizama kojima se razvijaju nove varijante koronavirusa.

Do danas je u svijetu potvrđeno da je od novog koronavirusa umrlo nešto više od 6,2 milijuna ljudi. Stvaran broj procjenjuje se na oko 20,3 milijuna umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je do ovog trenutka dokazano da je od COVID-a 19 umrlo 15.790 ljudi, što je jedan od najveći broj smrti u svijetu u odnosu na broj stanovnika. Ali, i za našu zemlju vrijedi, kako smo pisali tijekom proteklih godinu dana, da nemali broj stručnjaka smatra da je stvaran broj umrlih veći od službeno potvrđenog.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo