kreće nova mjera / Prošlo ispod radara: U slučaju pozitivnog člana obitelji, školarca je potrebno testirati svaka dva dana, na teret roditelja

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako obitelj ima dva školarca, uz testove iz škole, morat će kroz dva tjedna nabaviti osam dodatnih testova po tridesetak kuna

11.2.2022.
13:15
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Uputama koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo ravnateljima i ravnateljicama škola o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika, stoji kako će učenici tjedno dobiti dva testa, no isto tako navedene su neke specifične situacije kada ta dva testa tjedno neće biti dovoljna pa će roditelji/skrbnici tog djeteta sami snositi troškove testiranja. 

Riječ je naime o situacijama kada školarac/ka dijeli kućanstvo s osobom koja je pozitivna. Ta situacija, naveli su iz ministarstva predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima pa učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu „Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije u samo jednom slučaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana", navedeno je.

Image
NEĆEŠ TESTIRATI - VRATI TEST /

Objavljene upute o testiranju školaraca. Iz ministarstva pojasnili i što s djecom koja su trenutno u izolaciji ili koja su preboljela virus

Image
NEĆEŠ TESTIRATI - VRATI TEST /

Objavljene upute o testiranju školaraca. Iz ministarstva pojasnili i što s djecom koja su trenutno u izolaciji ili koja su preboljela virus

To je potvrdio i savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin za Novi list pa dodao kako ta mjera vrijedi za učenike koji COVID-19 nisu preboljeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list tako računa da će obitelj s dvoje školaraca kroz dva tjedna trebati osam testova po tridesetak kuna što je oko dodatnih 240 kuna, a uvijek se dakako postavlja i pitanje hoće li to svi raditi te hoće li uopće prijaviti kada je netko u obitelji pozitivan. Dakako, upitna je pouzdanost takvih testova. 

U konačnici, u uputi ministarstva isto stoji kako će, u ovom slučaju te u slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 za samotestiranje, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a na način da se roditelji/skrbnici javljaju izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa te nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan, zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo