potreban optimizam / Protiv koronavirusa Hrvati se bore i humorom: 'Treba ostati pozitivan duhom i svjež'

Društvene mreže igraju veliku ulogu u tome da ostanemo prisebni

30.3.2020.
6:55
VOYO logo

Humora Hrvatima u doba korone ne manjka, nekima je jedan od dražih štoseva da će ako škola na daljinu potraje roditelji sami izumiti cjepivo.

Kreativci u izolaciji

Drugima je draga i šala iz sfere #ostanidoma, da prvi put čovječanstvo možemo spasiti ležeći ispred televizora i ne radeći ništa, pa nemojmo to zeznuti. Ima niz ovakvih statusa koji se dijele diljem zemlje. A ima i kreativnih prijedloga i besplatne zabave. Nametnuta izolacija. Tjedan drugi. Evo kako hrvatski kreativci život u doba korone čine boljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolina i Mario su članovi umjetničke organizacije Cirk Pozor. A pred brojnim stanovnicima zagrebačke Knežije dvojac je nastupio, da im bar malo olakša samoizolaciju. Kroz akciju 'Pozor kroz prozor' olakšavaju svima ovu nenormalnu situaciju, a jedini način da ih vidite jest da ostanete doma i otvorite prozor.

''Možda izgleda djetinjasto, ali ovakva zanimacija je jako dobra za vaše psihičko zdravlje. Humor je važan je otpušta napetost koju stvaramo pod anksioznostima i možemo zauzeti drugačiji pogled na situaciju u kojoj se nalazimo, ne da je samo teško'', izjavila je Gordana Kuterovac-Jagodić, pročelnica Odsjeka za psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

A taj drugačiji pogled je u doba samoizolacije i nedostatka socijalnih interakcija itekako važan. Društvene mreže igraju veliku ulogu u tome da ostanemo prisebni.

''Kreativnost je sad jako važna i to ne samo u umjetničkom izričaju, nego i kako osmisliti doma da vježbate i razgovarate. Ova situacija nas tjera da budemo malo kreativniji nego što bi inače bili'', dodaje Kuterovac-Jagodić. 

Nekonvencionalne metode

Neki su posegnuli za nekonvecionalnim metodama i dali svojoj djeci mobitele i tako dobili urnebesne snimke. Drugi su svoje navike druženja prilagodili korona vremenu.

Ognjen je navikao biti u pokretu, ali ovih dana se kreće između spavaće sobe, kuhinje i dnevnog boravka. Osim kamere, u uporabi je i gitara i šah.

Bilo što da skrati vrijeme dok sve ovo prođe i vrati mu se njegova Dragana koja je zbog imuniteta u ozbiljnoj karanteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I susjedi se žale na žene, kako će izdržati, eto, meni je Dragana dva tjedna u Glini sa svojima i meni je teško kod nje. Meni fali Dragana, ja bih htio da ona bude tu'', kaže Ognjen Ivanović, multimedijalni umjetnik. 

A za sve heroje koji nas sve spašavate sa svojih kauča, Ognjen ima samo jednu preporuku:

''Treba ostati pozitivan duhom i svjež, biti dijete, to je doslovno sve što je bitno, biti dijete, držati se uputa i čekati da sve prođe, pa ne može ovo trajati vječno'', zaključuje Ivanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo