Brzo i efikasno / Psi brzo i pouzdano otkrivaju koronavirus i to čak do pet dana prije nego što se pojave simptomi

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Spasilačkom psu Kossi treba samo nekoliko sekundi da utvrdi ima li netko koronavirus

25.10.2020.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Europa je u panici zbog drugog vala COVID-a 19, sa visokim stopama zaraze i velikim padom industrijske proizvodnje. Belgija je najavila da više neće testirati ljude koji nemaju simptome, čak i ako su bili u kontaktu s nekim tko ima bolest. Razlog: veliko zaostajanje u obradi. I mnoge druge europske zemlje imaju probleme s testiranjem i otkrivanjem lanaca zaraze.

Istovremeno u jednoj kućici u zračnoj luci u Helsinkiju spasilačkom psu Kossi treba samo nekoliko sekundi da utvrdi ima li netko koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spektar simptoma /

21 znak da ste možda već preboljeli covid-19, a da toga uopće niste bili svjesni

Kad bi sve bilo prepušteno Kossiju i njegovim prijateljima, vrlo brzo i vrlo jeftino bi se moglo ustanoviti nosi li netko u sebi virus – i to sve bez ikakve fizičke nelagode koja sada prati test brisa nosa na temelju metode utvrđivanja lančane reakcije polimeraze ( PCR).

Pas može njuškati krpu obrisanu na zapešću ili vratu i odmah prepoznati je li osoba zaražena – i to čak do pet dana prije nego što se pojave simptomi koji bi doveli do izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pas bi lako mogao spasiti velik broj života", kaže istraživačica sa Sveučilišta u Helsinkiju Anna Hielm-Bjorkman za DW. Ona napominje da su ispitivanja pokazala razinu točnosti od gotovo 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo