DAVOR VAGIĆ / Ravnatelj zagrebačke bolnice za RTL: 'Medicinsko osoblje će izdržati i peti val, ali brojke umrlih su velike, to su nečiji očevi i majke'

Tvrdi i kako je na hitnom prijemu, ali i među hospitaliziranim pacijentima u KBC Sestre milosrdnice pritisak nešto manji pa dijeli optimizam ministra Beroša

13.1.2022.
19:13
VOYO logo

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić gostovao je u RTL-u Danas. U zdravstvenim ustanovama je trenutno pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 liječnika, a u zagrebačkoj Vinogradskoj, otkriva ravnatelj, 29 je liječnika pozitivno, a s njima i 55 medicinskih sestara.

"To izgleda kao velika brojka, to je 130 djelatnika zajedno s nezdravstvenim djelatnicima, ali kada uzmete da mi imamo 3960 zaposlenih to je negdje 3 posto i za sada smo mi trenutno bez nekih većih problema, unutarnjom reogranizacijom to uspijevamo riješiti. Ako uzmmemo u obzir da je od jučer do danas za 20 posto broj veći, radimo plan što učiniti u takvim situacijama", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i kako su primijetili da je u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te pritisak prema hospitaliziranim pacijentima u KBC Sestre milosrdnice nešto manji pa dijele optimizam ministra Beroša.

Upitan kako se reorganiziraju, navodi da su u dvije godine za nama naučili kako to učiniti. Minimalno, govori, pate pacijenti iako je dio elektivnih zahvata odgođen. "Po današnjim informacijama, bolnica apsolutno radi. Većih problema nema. Bolnički sustav Zagreba je stabilan", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
podaci ecdc-a /

Objavljena nova koronakarta: Omikron radi svoje, situacija u cijeloj Europi je iznimno loša

Image
podaci ecdc-a /

Objavljena nova koronakarta: Omikron radi svoje, situacija u cijeloj Europi je iznimno loša

U pitanje Zagreba i ostatka države, govori, treba dovesti i cijepljenje jer Zagreb ima veći postotak cijepljenjih pa je i tek 3 posto djelatnika ispalo. "U KBC Sestre milosrdnice 95 posto liječnika je cijepljeno, a više od 70 posto sestara. Razlog što brojke nisu veće je procijepljenost", zaključio je. 

Siguran je i da se crveni alarm neće upaliti jer će ići na raspodjelu djelatnika, a svakog dana, kaže, s ministarstvom, ali i drugim zdravstvenim ustanovama provjere današnje brojke o zaraženima, pacijentima na COVID odjelima, ali i djelatnicima. "Prije dva dana jedan je respirator trebao Zadar pa smo ga dali", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pacijenata na COVID odjelima, navodi da je riječ o težim kliničkim slikama, a što se tiče dobi, necijepljeni su mlađi, a cijepljeni oni stariji s komorbiditetima.  

"Da se razumijemo ljudi svakog dana umiru i ove brojke koje vidimo su nečiji očevi, majke i treba se na neki način napraviti apsolutno sve da se svaki život spasi. To su ozbiljni brojevi i daleko je od toga da se trebamo opustiti", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, pozvao je na cijepljenje kako brojke ne bi bile veće i kako odjeli ne bi bili krcati. Siguran da će zdravstveni djelatnici izdržati i ovaj peti val. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo