gošća RTL- a Danas / Ravnateljica Šikić o prvom slučaju flurone: 'Djevojka se osjeća dobro, cijepila se protiv korone, ali i ne protiv gripe'

Trenutno je najveći interes za cijepljenje boosterom, a čini se da ćemo iz četvrtog vala samo uploviti u peti val

4.1.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon Izraela flurona je potvrđena u BiH, ali i u Hrvatskoj. Riječ je o zarazi istodobno gripom i koronom. Prvi slučaj je mlada žena koja se zarazila u Hrvatskoj.

Ključnu ulogu u otkrivanju dvostruke zaraze najprije su imali liječnici obiteljske medicine koji su otkrili da se simptomi preklapaju, a onda mikrobiolozi s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su taj uzorak testirali i na gripu i na koronu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada je ovo prvi slučaj, ali očekujemo još ovakvih slučajeva. Nije to nikakva posebnost da se čovjek inficira s dva različita virusa. što se tiče samog testiranje, u Zavodu postoje multipleks testovi s kojima je moguće putem istog uzorka napraviti testovi na oba virusa", objašnjava Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Ravnateljica kaže kako je zaražena djevojka u dobrom stanju te se liječi kod kuće. Potvrđeno je da je cijepljena s dvije doze protiv koronavirusa, ali nije cijepljena protiv gripe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zaraza i gripom i koronom /

Nova godina donijela je u Hrvatsku fluronu: Dok slabi interes za cijepljenje, raste potražnja za COVID testovima

Image
zaraza i gripom i koronom /

Nova godina donijela je u Hrvatsku fluronu: Dok slabi interes za cijepljenje, raste potražnja za COVID testovima

Simptomi flurone

"Simptomi su dosta slični. Znamo da se COVID prvenstveno manifestira kroz respiratorne simptome, a i gripa isto tako uz možda višu tjelesnu temperaturu, bol u mišićima. Neka se ljudi jave svojim obiteljskim liječnicima koji će uzeti anamnezu i prepoznati je su li bili u rizičnom kontaktu i uputiti ih na testiranje", kazala je ravnateljica Šikić.

"Vrlo je vjerojatno da će se brojevi penjati i dalje. Trend će sigurno biti uzlazan, ne samo zbog blagdana, vidimo da se i omikron brzo širi. Epidemiološka slika će nam se pokvariti", rekla je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šikić kaže kao trenutno rade na povećanju kapaciteta testiranja te da će se već do petka moći testirati tri tisuće uzoraka dnevno testirati na Zavodu. Trenutno je najveći interes za cijepljenje boosterom. 

Čini se da ćemo iz četvrtog vala samo uploviti u peti val. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo