Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
POPUŠTANJE MJERA

'Razmak od dva metra na terasama kafića? Možemo samo ribičkim štapom spuštati šalicu'

Prvi korak, kako sad stvari stoje, dogodit će se nakon prvomajskog vikenda

Ivan Skorin/ 18.4.2020. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po nove cipele, na frizuru ili na kavu možda ćete i moći nakon prvosvibanjskog vikenda, ali sigurno ne onako kako ste to radili dosad.

VEZANE VIJESTI

Vlasnica zagrebačkog frizerskog salona s Malešnice Tanja Ana Kaužljar opremila je samoinicijativno svoj salon zaštitinim pregradama i kaže: ''Možda ima nekakvih nedostataka, ali ja sam krenula nečime i hajd'mo se nadopunjavati''. 

A kako bi uopće izgledalo šišanje u doba korone pitamo je, a ona opisuje: ''Prvo ćemo na ulazu mjeriti temperaturu, a osim maski imat ćemo i vizire. Koliko će biti teško šišati na taj način, vidjet ćemo''.

Službenih preporuka kako će saloni morati izgledati još nema, ali da bi mogle biti na tragu sličnih rješenja daju naslutiti i u Nacionalnom stožeru civilne zaštite pa tako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak objašnjava: ''Naravno da frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje kao mjeru, ali mogu upotrijebiti zaštitnu opremu i može se dezinficirati ono čime oni rade''.

A što je ono što najviše nedostaje građanima? Čini se da je riječ o jednoj stvari jer gotovo redom spominju kavu u kafiću - ''to je opuštanje, koje nam najviše nedostaje'', kažu, a misle da će ljudi držati preporučeni razmak od dva metra. Kako će posluživanje izvoditi konobari i konobarice, drugo je pitanje, no neće biti lako. 

''U unutarnjim prostorima to je praktički nemoguće, a na terasama je moguće da se neke manje mjere stave, a ne dva metra jer vidimo što je dva metra, možemo samo ribičkim štapom spuštati šalicu'', kaže Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja

Kina ili dječje igraonice vrlo vjerojatno neće imati dozvolu za rad ni nakon prvog vala relaksacije mjera, ali po novu košulju, traperice ili tenisice možda će građani smjeti. Šoping centri traže od Vlade jasniju komunikaciju o budućim propisima, a Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, upozorava: ''Nažalost nitko iz Vlade ili Stožera nije komunicirao s predstavnicima trgovačkih centara niti s našim strukovnim organizacijama. Nadam se da će trgovine velikih formata imati određenu prednost jer se može osigurati socijalna distanca između ljudi''.

Polako s popuštanjem, savjetuju i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čija predstavnica u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak kaže: ''Kod otvaranja dućana, obično to bi bili mali dućani pa veliki dućani, prvo u manjim mjestima pa većim mjestima uz taj regonalni pristup korak po korak i mislim da bi to bio dobar put''.

Prvi korak, kako sad stvari stoje, dogodit će se nakon prvomajskog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ivan Skorin/ 18.4.2020. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
STRUČANJ ZA RTL DIREKT

'Sumamed ne liječi bolest!' Ivan Đikić otkrio što može pomoći protiv koronavirusa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba