Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OČUVANJE RADNIH MJESTA

Ribari u pokušaju spašavanja branše: Cijena ribe mogla bi pasti 60 posto

Nadaju se da će tako moći barem pokriti troškove hladnog pogona

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 19.3.2020. u 9:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve manji broj kupaca na tržnicama, gdje svakodnevno dolazi svježa riba koju Zagrepčani i Zagrepčanke kupuju na gotovo 26 lokacija, ali i otkazivanje narudžbi ribljih restorana ponukalo je ribare da se odluče na ovaj pokušaj spašavanja branše.

VEZANE VIJESTI

Ako se ovako nastavi s koronavirusom, nema nam druge nego sniziti cijenu ribe kako bi se u ovoj proljetnoj dobroj sezoni ribolova nastavio naš posao na moru i kopnu te kako bismo sačuvali radna mjesta na barkama i na štandovima gdje prodajemo svoj ulov. Spremni smo smanjiti cijene i do 60 posto što bi nam jamčilo da ćemo barem pokriti troškove hladnog pogona, kazali su Jutarnjem listu zabrinuti ribari na Dolcu i Trešnjevačkoj tržnici.

''Još prošli vikend nije bio loš u prodaji, iako sam na kraju radnog dana po promotivnim cijenama prodavao škampe kojima je bila sezona punog mjeseca i bila bi prava šteta da propadnu. Naše barke su na moru spremne dopremiti dovoljno ribe koja će biti izrazito pristupačna'', kaže Toni Dokupil, ribar koji je na tržnici Dolac poznat po svježem ulovu iz Jadranskog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dakako, glavni razlog ovog pada cijena ribe nije pretjerana kupnja smrznutih hobotnica, lignji ili filea ribe, nego njihov kratki rok upotrebe nakon ulova.

Dok se neke ribe mogu duže čuvati u zamrzivaču, ribari procjenjuju da se mala plava riba koja je najhranjivija omega 3 mastima može svježa konzumirati dva dana, a ona je sada najzastupljenija i umirovljenici i umirovljenice je kupuju jer je cjenovno pristupačna. Poslije ju je najbolje termički obraditi u receptima poput savora, s lukom i rajčicom pa takva može u običnom hladnjaku biti jestiva više od sedam dana.

Upravo se čita

Image
uspješna mlada žena

Martina Boss za RTL.hr o sreći i dugoj ljubavi s njenim Dinom: 'Nisam očekivala zaruke na putovanju, nije to njegov đir'

Ribari su otkrili i da se jako dobro prodaju i muzgavci, koji su sve jeftiniji, a kad ih se gurmanski skuha, ne zaostaju za daleko skupljim sipama i ostalim muzgavcima koji su pogodni za salate.

Vijesti.hr/ 19.3.2020. u 9:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IŠAO LIJEČNIKU?

Protiv ravnatelja zadarskog Zavoda za hitnu medicinu podignuta prijava: Kršio izolaciju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba