UBRZAN PROCES / Rijeka dobila post-COVID ambulantu za djecu koja će funkcionirati virtualno. I nakon preboljenja, najmlađe muče ovi simptomi

U riječkom KBC-u izliječeno je 19-ero djece teško bolesne djece. Nova ambulanta, kažu, bit će od velike koristi

1.2.2022.
20:57
VOYO logo

Nakon zaraze koronom, novi problemi za roditelje. Ponekad je teško dokučiti što je djetetu, odakle nagli pad koncentracije, loše ocjene, brzo umaranje ili čudna bol u trbuhu

Sve to mogu biti post-COVID sindromi. Da skrate muke roditeljima, obilaske liječnika i bolničkih odjela, u Rijeci imaju rješenje. Naime, u Dječjoj bolnici na Kantridi danas je otvorena post-COVID ambulanta za djecu. Rijeka je taj korak napravila prva u Hrvatskoj, a sve će funkcionirati virtualno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Matija i mama koronu su preboljeli prije mjesec dana i srećom problema nema.

"Dosta smo dobro podnijeli koronu i ja i on, a ovo što me pitate zvuči jako dobro jer onda ne bi bilo toliko čekanja i naručivanja i bespotrebno zvanje svih doktora kako da dođemo do specijaliste", govori Matijina mama Dajana Rabak.

Image
NEPREDVIDIV VIRUS /

Raste broj COVID pozitivne djece, završavaju i u bolnicama. RTL otkriva na kakve simptome paziti te kada zatražiti pomoć

Image
NEPREDVIDIV VIRUS /

Raste broj COVID pozitivne djece, završavaju i u bolnicama. RTL otkriva na kakve simptome paziti te kada zatražiti pomoć


Sad će sve ići brže. Pojave li se post-COVID problemi pedijatar ili primarni liječnik, šalje e-uputnicu s detaljima o specifičnim tegobama djeteta u virtualnu ambulantu na Kantridu. Tim stručnjak preusmjerit će dijete kod specijalista koji će najbolje i najbrže riješiti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo izbjeći nepotrebne fizičke dolaske djeteta i roditelja u bolnicu i uvjetno rečeno gubljenje unutar sustava", kaže Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. 

Post-COVID simptoma je puno, a Aleksandar Ovuka, specijalist dječje kardiologije KBC-a Rijeka tvrdi da su to najčešće slabost, intolerancija napora i zaduha, znači otežano disanje u naporu. 


Kristina Baraba Dekanić, voditeljica pedijatrijske post-COVID ambulante KBC-a Rijeka dodaje: "Poteškoće koncentracije, poteškoće pamćenja, to su realni problemi i ne možemo ih naprosto pripisati nekom prolaznom stanju, lijenosti djeteta. Pogotovo ako je dijete preboljelo COVID unutar tri mjeseca. Ono čega se mi najviše bojimo je tzv. MISC, to je post-COVID multisustavni upalni odgovor gdje je dijete ozbiljno bolesno ima više dana visoku tjelesnu temperaturu uz zahvaćenost brojnih organskih sustava, neke su situacije i životno ugrožavajuće".

U riječkom KBC-u izliječeno je 19-ero takve djece. Nova ambulanta bit će od velike koristi. Riječki stručnjaci nadaju se da će njihov primjer slijediti i kolege u ostatku Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo