Primarijus Jovančević / S djecom morate ostati kod kuće? Naš ugledni pedijatar: 'Kretanje na otvorenom se preporuča'

Image
Foto: Pixabay

Primarijus je u pet jasnih točaka izdvojio, kako je istaknuo, njegove osobne preporuke

14.3.2020.
13:16
Pixabay
VOYO logo

Nakon što je otkriveno kako je od koronavirusa oboljelo i dijete koje pohađa jedan zarebački vrtić, zbog čega je sad preko stotinu djece i odraslih u izolaciji, među roditeljima je zavladala dodatna zabrinutost.

Potpuno razumljivo, mnogi od njih će sad još budnije motriti svaku djecu, ali i ostati s njima kod kuće u nadolazećim tjednima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga smo zamolili uglednog pedijatra, primarijusa Milivoja Jovančevića da za RTL.HR da smjernice za roditelje u slučaju da dijete tijekom tog perioda pokaže simptome korone ili neke druge bolesti, kako postupati u slučaju da je djetetu potreban liječnički pregled, ali i na što trebaju pripaziti svi oni koji će nadolazeće dane provoditi uglavnom u zatvorenom prostoru.

Primarijus je u pet jasnih točaka izdvojio, kako je istaknuo, njegove osobne preporuke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Potrebno je reducirati odlaske u zdravstvene ustanove, liječniku treba ići kada je dijete teže bolesno, lošeg općeg stanja, ima visoku vrućicu popraćenoj tresavicom, gušećim kašljem ili povraćanjem. Izuzetak su mlađa dojenčad koja trebaju biti pregledana ako imaju vrućicu bez navedenih popratnih simptoma. Dakle načelno se liječniku treba javljati u situacijama u kojima bi se kao do sada javljali u hitnu službu vikendima i blagdanima. Dobar dio problema se može riješiti telefonskim razgovorom. Preventivni (sistematski) pregledi se mogu odgoditi.

2. U slučaju sumnje na infekciju koronavirusom nije dozvoljeno dolaziti, treba se javiti telefonski nadležnom liječniku ili epidemiološkoj službi koja će na odgovarajući način organizirati pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Prigodom dolaska u ordinaciju dijete bi trebalo biti u pratnji samo jedne osobe, a ukoliko postoje znaci prehlade dijete i pratitelj bi trebali imati masku na licu.

4. U čekaonici dijete treba držati u krilu, nije ga dobro pustiti da slobodno šeće čekaonicom. Ukoliko je u čekaonici veći broj osoba, nakon javljanja medicinskoj sestri može se pričekati vani na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kod kuće temperatura zraka ne treba prelaziti 20-21 stupanj Celzijevih stupnjeva, a s obzirom da još traje sezona grijanja zrak treba vlažiti. Kretanje na otvorenom, izbjegavajući bliske kontakte s drugima, je preporučljivo.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo