BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Sastanak u Bruxellesu: Uskoro zabrana ulaska u Schengensku zonu?

Image
Foto: RTL / AP Images /Shutterstock

Odluku bi Europska komisija trebala objaviti kasnije tijekom dana

16.3.2020.
15:59
RTL / AP Images /Shutterstock
VOYO logo

U Bruxellesu upravo traje sastanak na kojemu se odlučuje o zabranu ulaska u Schengensku zonu kao izvanrednoj mjeri za zaustavljanje širenja koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je u tijeku, javlja Večernji list, i navodi da bi Europska komisija odluku trebala objaviti kasnije tijekom dana, ali pravni tekst još nije poznat. Nakon objave treba još biti usvojena u Vijeću Europske unije.

Prvi je vijest objavio Financial Times, pišući da je odluka skrojena kao da se odnosi na Schengensku zonu, a ne na vanjsku granicu Europske unije. Piše i da će Bugarska, Cipar, Hrvatska, Irska i Rumunjska (sve države članice EU izvan Schengena) biti pozvane da primijene ista ograničenja.

No, zasad je nejasno hoće li hrvatskim građanima netko raditi probleme prilikom prelaska vanjske granice Schengenske zone? Neće. Izvori Večernjeg lista tvrde da, iako prvi sastanak na tu temu još traje i iako još nije jasan tekst pravne odluke koja će se uputiti na usvajanje, formulacija teksta koji će biti usvojen na Vijeću ne bi smjela biti na štetu Hrvatske i drugih država članica Unije koje nisu unutar Schengenske zone.

Ali Hrvatska bi uskoro, nakon usvajanja odluke, mogla zabraniti ulazak svim državljanima trećih zemalja (izvan EU) preko naših graničnih prijelaza sa Srbijom, BiH  te Crnom Gorom kao i u zračnim lukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimke od zabrane ulaska vrijedit će za građane EU, strance sa stalnim prebivalištem u EU i članove obitelji, kao i za strane radnike u zdravstvu i ključnim industrijskim sektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo