HOĆETE LI JE KORISTITI? / Saznajte jeste li pod rizikom od zaraze: Stigla je hrvatska aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom

Mobilna aplikacija 'Stop COVID-19' predstavljena je u Ministarstvu zdravstva

27.7.2020.
16:00
VOYO logo

Aplikaciju su na konferenciji za medije predstavili su ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

"Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni", rekao je Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernitički sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju", kazao je.

Image
Ministar uprave najavio /

Aplikacija za praćenje širenja koronavirusa uskoro dostupna u Hrvatskoj

Image
Ministar uprave najavio /

Aplikacija za praćenje širenja koronavirusa uskoro dostupna u Hrvatskoj

Korištenje aplikacije "STOP COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani i građanke koji je instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni, odnosno njihov mobilni uređaj, bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu koronavirusom, a sve bi trebalo bti funkcionalno uz isključivo dopuštenje korisnika aplikacije i anonimnost svih uključenih korisnika aplikacije.

KAKO RADI APLIKACIJA 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o vašem uređaju niti vama. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi vaša privatnost bila zaštićena.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve. Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli razmjenjuju ključeve putem Bluetootha. Na taj način aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez mogućnosti da identificira vas ni osobu s kojom ste bili u kontaktu.

Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve. Korisnici koji imaju pozitivan laboratorijski nalaz na poslužitelju mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju čime čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon što ste dobili pozitivan laboratorijski nalaz na COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni. Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na Vašem mobilnom uređaju. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze. 

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu. Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za ovu funkcionalnost aplikaciji nije potreban podatak gdje niti s kime je korisnik bio tako da je vaša privatnost zaštićena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Aplikacija "Stop COVID-19" sigurna, prošla sve potrebne certifikate

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je mobilna aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, "Stop COVID-19" sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate.

"Europska komisija je rekla da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ukoliko to želi", kazao je Božinović uoči Predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, kaže, nitko treći ne može znati ništa o njihovoj komunikaciji. "Ne može biti sigurnije, uostalom aplikacija je prošla sve potrebne certifikate", dodao je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo