počinju za nekoliko dana / Serološki testovi pokazali da je velik broj ljudi koronu prebolio: Hoće li isti rezultat biti i u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se očekuje da će pojaviti veći broj onih koji su virus preboljeli bez da su znali

20.4.2020.
8:59
VOYO logo

Da imaju mogućnost odabrati, građani bi rado željeli znati jesu li možda preboljeli koronavirus, a da to nisu ni znali.

Rezultati za nekoliko minuta

''Zašto ne, ja bi se testirao, ako je potrebno. Svi trebamo se testirati'', smatra Jelenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapljica krvi i rezultat stiže za nekoliko minuta. Osoba ima ili nema razvijena antitijela. Cijeli je postupak za jednu vrstu testova jednostavan poput onog kontroliranja razine glukoze u krvi. Za druge je potrebna krv iz vene. Rezultat je tu za dvadesetak minuta i oko njega nema dvojbe.

''Znamo da ovaj virus nikad prije nije bio prisutan kod ljudi. To što netko ima antitijela specifična za ovaj virus znači da je bio zaražen. To je nepobitan dokaz'', izjavio je Phil Coelho, direktor tehnologije tvrtke Termogenesis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više infekcija nego pokazuju službeni brojevi

Testovi, njih 8000 provedenih talijanskoj pokrajini Lombardija i 2000 u Liguriji pokazuju da je više od 10 posto ispitanih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus.

U Kaliforniji, točnije, okrugu Santa Clara taj je postotak 2,5 do 4,2 posto. Znanstvenici tvrde da to znači da u tom okrugu postoji 50 do 80 puta više infekcija nego je službeni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki dan nešto drugo. Te toliko milijuna zaraženih, da se ne zna, u Americi te jedna trećina djece nosi virus da se ne zna, ovakve stvari. Tak da to unosi zbrku'', komentirao je Zagrepčanin Branimir.

''Lako moguće da dio populacije je prebolio. Možda u nekakvom blagom obliku'', kazala je Tihana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Hrvatskoj se očekuje da će pojaviti veći broj onih koji su virus preboljeli bez da su znali da ga imaju.

''To je za očekivati. Više puta sam rekla da kod svake infektivne bolesti imamo manifestne oblike bolesti dakle, jasno izražene i onda u tom dijelu imamo blažih, srednje teških i teških općenito. Nema te zarazne bolesti u kojoj nemate tih asimptomatskih infekcija'', poručuje Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Infektivnoj klinici Fran Mihaljević neki su takvi testovi već napravljeni. Od sljedećeg tjedna kreću serološka testiranja osoblja i korisnika domova za umirovljenike, a potom i na još širu populaciju. Još nije odlučeno hoće li se građani za testiranje moći prijaviti i sami.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo