Za rasterećenje bolnica / Sigurno vam ne bi pali na pamet: Ova skupina lijekova mogla bi biti posebno učinkovita protiv Covida

Image
Foto: Shutterstock

Potraga za odgovarajućim protuupalnim lijekom je već počela, a jedan od njih je deksametazon

24.1.2021.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Covid-19 ne povezujemo baš često s dobrim vijestima. Neprestani rast novozaraženih popunjava kapacitete bolnica diljem svijeta. No, rezultati kliničkog ispitivanja dva lijeka, koji su objavljeni 7. siječnja, poboljšali su ishode za pacijente zaražene Covidom, ali i za bolnice, piše The Economist. 

Jeftini steroid za obranu

Lijekovi na kojima su se vršila ispitivanja trenutno se koriste za smanjenje upale kod artritisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
(ne)pouzdana zaštita /

Oxford ubrzano radi na cjepivu protiv zaraznijih sojeva covida-19

Image
(ne)pouzdana zaštita /

Oxford ubrzano radi na cjepivu protiv zaraznijih sojeva covida-19

Covid-19 djeluje na principu da izazove jaku upalu pri čemu imunološki sustav pretjerano reagira i tako uništava pacijentove organe. 

Potraga za odgovarajućim protuupalnim lijekom je već počela, a jedan od njih je deksametazon. Ovaj jeftini steroid smanjuje funkciju imunološkog sustava. S druge strane, postoje i sarilumab i tocilizumab, a oni u svom sastavu sadrže antitijela koja blokiraju učinak posebnog proteina koji je kakterističan za oboljele od Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje su prošli oni s 'dodatnim lijekovima'

U testiranje spomenutih lijekova bilo je uključeno 800 pacijenata oboljelih od Covida-19 koji su završili bolnici, odnosno, oni koji su zbog komplikacija povezanih s bolešću bili premješteni na intenzivnu njegu. 

Istraživanje je provedeno u šest zemalja putem programa koji se bavi poboljšanjem liječenja upale pluća. Riječ je o međunarodnom projektu, a većina znanstvenika je iz Velike Britanije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovina dobrovoljaca koji su primili jedan od propisanih lijekova uz klasično liječenje od bolesti Covida-19,u što je uključeno uzimanje lijeka deksametazona. U liječenju druge polovine pacijenata koristio se standardni postupak.  

Istraživanja su pokazala da oba lijeka relativno dobro djeluju, iako rezultati blagu prednost daju tocilizumabu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije baš svima dostupno 

Iz grupe pacijenata koji su liječeni standardnim metodama, gotov 36 posto njih je preminulo dok je u skupini koja je uzimala i  tocilizumab ili pak sarilumab preminulo 27 posto pacijenata. Stopa smrtnosti smanjila se za oko četvrtinu. 

Uz to, oni koji su uzimali spomenute lijekove, brže su se oporavili te su brže pušteni s bolničkog liječenja što je svakako dobra vijest za one zemlje čiji su kapaciteti na rubu da su potrošeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedan od spomenutih lijekova baš i nije jeftin, stoga će stanovnicima nešto siromašnijih zemalja biti teže doći do njih. U Velikoj Britaniji jedan ciklus liječenja košta od 750 do 1000 funti. Nacionalni zdravstveni servis Velike Britanije započet će s korištenjem tocilizumaba u liječenju Covid pacijenata. 

Bolnice imaju spremne zalihe, a vlada surađuje s proizvođačem Rocheom na njihovom povećanju Za sada je Britanija zabranila izvoz i tocilizumaba i sarilumaba. Ostaje vidjeti hoće li druge zemlje slijediti njezin primjer

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo