Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
veliki problem

'Situacija je kritična': Naručene i plaćene maske za Sloveniju 'zapele' u Italiji i Njemačkoj

'Milijun i pol nabavljenih maski čeka u Njemačkoj, u Hamburgu i sada se nadamo da će u Sloveniju stići do kraja tjedna'

Image
Foto: AP Images
Hina/ 19.3.2020. u 7:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slovenija je suočena s velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građanstva, a posebno zdravstvenih djelatnika i drugih kritičnih službi u epidemiji koronavirusa, no pošiljke koje je naručila vlada kasne i blokirane su u Njemačkoj i Italiji, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Razvoj situacije oko koronavirusa pratite OVDJE. 

Ministar obrane Matej Tonin kazao je u srijedu navečer u razgovoru za više televizijskih postaja da je situacija u bolnicama koje trebaju zaštitna sredstva i opremu kritična i da je stanje "jako ozbiljno", te da su u jednoj od bolnica čak za zaštitu medicinskog osoblja posudili maske koje inače koriste autolakireri.

"Milijun i pol nabavljenih maski čeka u Njemačkoj, u Hamburgu i sada se nadamo da će u Sloveniju stići do kraja tjedna", kazao je Tonin u razgovoru za večernju informativno emisiju Slovenske televizije, dodavši da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naš veleposlanik u Berlinu to pokušava riješiti", dodao je Tonin te rekao da ne bude li išlo drukčije slovenska vlada u Njemačku će po maske poslati vladin zrakoplov.

Slovenija nema sreće ni sa zaštitnim maskama iz Italije odakle je u Sloveniju trebalo pristići tri milijuna maski.

Upravo se čita

Image
obilna kiša poplavila grad

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

"To nije za vjerovati, izgubili smo kontakt s vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo ga kontaktirati cijeli dan, ali se ne javlja i ne znamo gdje je", požalio se slovenski ministar obrane.

Nada se da nije riječ o pokušaju "ratnog profiterstva" u sadašnjim teškim prilikama u epidemiji koronavirusa kad mnogim zemljama nedostaje materijala i opreme za zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nadam se da ćemo s vozačem uspostaviti kontakt, ako ne, to bi značilo da je netko ovu krizu iskoristio za ratno profiterstvo, da je naša država platila za tri milijuna maski i da su one nestale ne zna se kamo", kazao je Tonin za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

U istoj je emisiji ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao da od ponoći na četvrtak na granici s Italijom vlasti zatvaraju još dva granična prijelaza, pa će ostati otvorena samo četiri prijelaza  a jedan od njih radit će skraćeno.

Slovenija je krajem prošlog tjedna zbog stanja u Italiji ograničila ulaske u Sloveniju za sve osim za svoje državljane, ali se ograničenja ne odnose na transport roba ako je vozilima krajnja destinacija Slovenija, dok teretna vozila u tranzitu kroz Sloveniju idu prema svojim odredištima povremeno i u konvojima, uz pratnju policije.

Od četvrtak u Sloveniji na snazi je vrlo stroga uredba o zabrani okupljanja na javnim površinama po uzoru na onu koju je već donijela Austrija, a predviđena je i naplata kazni za one koji tu mjeru neće poštivati, sve u cilju radikalnog smanjivanja socijalnih kontakata u danima kada epidemija ide prema vrhuncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao navode slovenski mediji veću količinu maski za Sloveniju osigurao je svojim vezama predsjedndik UEFA-e Aleksander Čeferin zahvaljujući prijateljstvu s kineskim tajkunom Jackom Maom, osnivačem Alibabe, pa je njegova fundacija dostavila veću količinu maski za potrebe Slovenije koja sada čeka u Belgiji na aerodromu u Liegeu.

Hina/ 19.3.2020. u 7:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dobno ograničenje

Pedijatar o cijepljenju djece mlađe od 12 godina: 'To je samo pitanje vremena'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba