PROBLEM BROJ JEDAN / Sjećate li se života prije koronavirusa? 'Ovo je prevladalo sve ono prije... Ono prije smo zaboravili'

Image
Foto: Pixsell

Nije dobro ni previše sve pratiti jer to stvara psihozu i nervozu. No kada ovo prođe, bit će opet sve po starom.

27.3.2020.
9:02
Pixsell
VOYO logo

U posljednjih nekoliko dana jedine teme koje zaokupljaju misli svih Hrvata su koronavirus i potres. A sjećate li se što su bile vijesti i što se događalo prije toga, prije samo mjesec dana?!

Kolektivni "gubitak pamćenja" normalna je pojava uslijed šokova koji su nas snašli, objašnjavaju stručnjaci, a naša reporterka Željka Felbar iskopala je iz arhive o čemu smo razgovarali na kavama, dok ih je još bilo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije više od mjesec dana ova izvedba hrvatske himne bila je glavna tema. Svi su imali mišljenje o tome kako je Josipa Lisac izvela "Lijepu našu" na inauguraciji novog predsjednika. Ako ste zaboravili, prije korone smo imali i izbore i umjesto predsjednice dobili predsjednika.

Još jedna vijest koja je uzdrmala Hrvatsku bila je da je glavni državni odvjetnik DraženJelenić mason, nakon čega je odstupio s dužnosti. A tko se još sjeća zagrebačkog GUP-a i prosvjeda protiv Milana Bandića koji su iz tjedna u tjedan punili Trg bana Jelačića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danima su Zagrepčani udisali i onečišćeni zrak, Split je potresla vijest o trostrukom ubojstvu, a početkom mjeseca iznad Hrvatske je eksplodirao i meteor. Zbog afera s nekretninama ostali smo i bez ministra Kujundžića, a dobili smo ministra za koronu.

Zaboravljeni su tako i izbori u HDZ-u, predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije i da je na čelu APN-a bio direktor koji je sam sebi prodao stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korona je u drugi plan potisula i rukometaše koji su kući donijeli europsko srebro i Filipa Zubčića koji je doskijao je do prvepobjede u karijeri. Poginuo je i Kobe Bryant, a Britanija je izišla iz Unije. No sve to u kolektivnoj memoriji Hrvata, kao da više ne postoji.

"Znači ovo s koronom i sve je prevladalo sve ono prije, ono prije smo zaboravili i sad se nadam da će to sve stati da ćemo se vratit u koliko toliko normalu", govore građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su Hrvatima u glavi samo korona i potres, sociolog BrunoŠimleša, kaže, potpuno je normalno.

"Ovo je jedini događaj u zadnjih nekoliko desetljeća koji je cijeli svijet ujedinio da cijeli svijet ima isti problem. Nije to samo situacija u Hrvatskoj", kaže Šimleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dobro ni previše sve pratiti jer to stvara psihozu i nervozu. No kada ovo prođe, bit će opet sve po starom.

"Dakle, neće to biti jedan ponedjeljak ajmo sada "business as usual" jer to nije moguće. Ja mislim da kada dođe do toga dakle sigurno mjesec dva još neće doći i onda vjerujem da će biti nekoliko tjedana prilagodbe i onda vjerujem da ćemo se ponašati po starom. Da će i u medijima i u našim životima opet dominirati iste teme, ideološki obojene, tko je ustaše, tko je za partizane, tko je za pravo na izbor", navodi Šimleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo bi nas trebalo naučiti da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo i da se ne razilazimo oko sitnica, jer sigurno bi mnogi sada željeli da im je ponovno vijest dana u zemlji izvedba jedne pjesme.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo