dobar plan? / Škole na online nastavi: 'Dobit ćemo pet i pol tjedana da se osobe u samoizolaciji vrate u sustav, da zaraženi ozdrave'

Osječko baranjska županija odlučila je srednje škole prebaciti na online nastavu.

23.11.2020.
18:35
VOYO logo

U 24 sata broj Covid pacijenata u bolnicama povećao se za 29, a u odnosu na proljeće, njihova klinička slika je teža.

"Stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju. Predstoji nam još nekoliko zimskih mjeseci, bit će teško sve držati pod kontrolom," kazala je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr- Fran Mihaljević".

Dobra vijest je što bi se imunitet osobe koja je preboljela koronavirus mogao produžiti s tri na šest mjeseci, kazao je ravntalje HZJZ-a Krunoslav Capak: "Na idućoj sjednici ekspertne sjednice ministarstva po svemu sudeći trajanje imuniteta produžit će se jer imamo u literaturi podatke da imunitet traje šest mjeseci"

Bez obzira na to je li netko prebolio koronavirus, maske, kaže Stožer, moraju nositi svi, a za one bakrene maske inspekcija je pokazala da ne štite više nego ostale.

Image
izazvale su pravu pomamu /

'Supermaske' s bakrom pokazale su se kao prevara, inspekcija zabranila uvoz: 'Pokazale su se neodgovorajućima'

Image
izazvale su pravu pomamu /

'Supermaske' s bakrom pokazale su se kao prevara, inspekcija zabranila uvoz: 'Pokazale su se neodgovorajućima'

U Osječko-baranjskoj županiji od sutra pa do kraja polugodišta nastava za srednjoškolce održava se online. Niži razredi osnovnih škola nastavu će imati u učionici, a za više iduća dva tjedna biti će na daljinu, pa onda opet u školi.

"Sa zimskim praznicima koji slijede dobili bi pet i pol tjedana vremena da osobe u samoizolaciji se vrate u sustav, da zaraženi ozdrave, rasteretili javni prijevoz i izbjegli bi te kontakte među učenicima koji bez obzira na epidemiološke mjere se ne mogu izbjeći", rekla je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije.

Online nastavu od danas imaju i dvije zagrebačke gimnazije koje zbog potresa dijele istu zgradu, a zbog samoizolacije tehničkog osoblja nisu u mogućnosti održavati nastavu u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema antigenskih testiranja

"Škola domaćin je imala spremačicu pozitivnu koja je došla u posjet našima u krivo vrijeme. Bez spremačica i bez domara ne možemo organizirat nastavu u higijenskim uvjetima, pa smo morali prijeći na model C, online nastavu", rekao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

A iako je bilo najavljeno, brzo testiranje antigenskim testovima u pet škola međimurske županije - otkazano je. Potvrdio je to glavni epidemiolog u dogovoru s resornim ministrom.

"Prema našim preporukama sva djeca sa simptomima ne dolaze u školu tako da bi ovo bio kao nekakav screening u ovom je trenutku odlučeno da ćemo s tim sada pričekati da vidimo postoje li neki učinkovitiji načini primjene za Međimursku ali i druge županije", rekao je Capak.

Prema podacima ministarstva obrazovanja 48 škola u potpunosti nastavu ima online što je 30 škola više u odnosu na podatke od prije mjesec dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo