ograničeni izlazak / Španjolska najavila prvo ublažavanje mjera: Djeca do 14 godina starosti moći će izaći jednom dnevno van

Image
Foto: AP Images

U srijedu je parlament odobrio treće produljenje izvanrednog stanja do 10. svibnja

23.4.2020.
14:10
AP Images
VOYO logo

Španjolska, u kojoj je stopa širenja koronavirusa već tjedan dana 2 posto, a virus je odnio još 440 života, počet će za vikend s prvim ublažavanjem strogih restriktivnih mjera pa će, nakon punih 40 dana, djeca u toj zemlji moći izići vani, potvrđeno je u četvrtak.

Ograničen izlazak

U zemlji koja ima najviše oboljelih u Europi djeca se već 40 dana nalaze zatvorena u stanovima i kućama pa će im vlada od nedjelje dopustiti ograničeni izlazak na ulicu u pratnji roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Djeca do 14 godina starosti moći će izaći jednom dnevno vani, na sat vremena, od 9 ujutro do 21 sat navečer. Moći će otići najdalje jedan kilometar od svoje zgrade u pratnji odrasle i odgovorne osobe“, rekao je na konferenciji za medije potpredsjednik vlade Pablo Iglesias objašnjavajući detaljnije uvjete izlaska, čija najava je pokrenula brojna pitanja vezana uz sigurnost od zaraze.

„Djeca koja žive u ruralnim dijelovima moći će otići u šumu. Neće smjeti vani jedino djeca sa simptomima koronavirusa ili ona koja se nalaze u karanteni. Idućih dana ćemo objaviti vodič“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prva mjera ublažavanja izvanrednog stanja proglašenog 14. ožujka.

Na posao samo nužni

Oko 47 milijuna stanovnika od tada je zatvoreno u svojim stanovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

U četvrtak se inficiralo dodatnih 2 posto stanovnika pa je u zemlji zaraženo 213.024 ljudi, najviše u Europi. Stopa širenja virusa već tjedan dana iznosi oko 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Postižemo ciljeve, no nastavljamo biti u jednoj čvrstoj i teškoj fazi, zato smo produžili izvanredno stanje za dodatnih petnaest dana“, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije.

U srijedu je parlament odobrio treće produljenje izvanrednog stanja do 10. svibnja. U četvrtak je umrlo 440 osoba zaraženih koronavirusom, najviše u posljednjih pet dana, no broj žrtava se stabilizirao na razini između 400 i 440.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan je svaki dan umiralo između 517 i 565 pacijenata. Vrhunac tragedije je bio početkom mjeseca kada je u jednom danu preminulo 950 osoba.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo