KAO U FILMSKOJ PRIČI / Specijalni odred za rano otkrivanje COVIDA 19: RTL na prvoj liniji obrane Slavonije

​Entuzijastični liječnik dobio je potporu bolnice i krenuo u izgradnju laboratorija i regrutiranje najboljih među najboljima

17.4.2020.
22:00
VOYO logo

Pod punom zaštitom, mjerama opreza i ponašanja, RTL-ova osječka ekipa prva je dobila dozvolu kamerama ući u laboratorij. .

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzorci su u blistavom stroju novog, suvremenog laboratorija za mikrobiologiju, koji je prva linija obrane od koronavirusa za cijelu Slavoniju.

Prizori liječnika od glave do pete obučenih u zaštitna odjela podsjećaju na one iz futurističkih videoigara i knjižnica svih dosad potvrđenih koronavirus uzoraka u kojima su izolirani naši izolati od svih ovih dana RNA virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije dolaska koronavirusa ovaj laboratorij bio je neiskorišteni prostor. Prazna terasa. Ali vizionarski san doktora Domagoja Drenjančevića bio je da bolnica dobije laboratorij. Stiže potpora Ravnateljstva. Bolnica od prodaje zapuštene nekretnine u centru grada novac ulaže u laboratorij i kreće utrka s epidemijom. Radilo se danima i noćima: "Oformljeni smo ad-hoc. U najkraćem mogućem roku jedan vrlo funkcionalan i prilagodljiv adaptibilan tim koji radi jednu od najsuvremenijih dijagnostika, trenutno zapravo jednu od najvažnijih dijagnostika u cijelom svijetu".

Usporedno s izgradnjom odvija se scenarij iz filmova katastrofe. Doktor Drenjančević regrutirao je najbolje pojedince s ostalih odjela, patologije, sudske medicine, čak i talente tek izašle s fakulteta. Sven Burijan, prvostupnik medicinske dijagnostike, kaže: "Poziv je bio vrlo, vrlo brz. Šokantan. Išli smo u Zagreb na edukaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je njih 18 na prvoj liniji obrane od virusa. Obrađuju do 150 uzoraka dnevno. Nalaz je gotov za četiri sata. "Mi sve što primimo taj dan, taj dan i obrađujemo. Osobito ako je došlo u neko razumno vrijeme", ističe Drenjančević. 

Nazvali smo ih slavonski task force - specijalni odred za rano otkrivanje virusa. Rade sinkronizirano i timski iako prvi put zajedno rade tek od otvaranja laboratorija, a neki su se tamo prvi puta i susreli. "Radimo dnevno 12 sati. Jako smo se brzo organizirali i sve funkcionira što je najbitnije", ističe Alisa Mandić, medicinska dijagnostičarka, a Burijan dodaje da se osjećaju kao da su na prvoj liniji. 

I jesu. Znaju što rade, zato poslušajte njihov savjet: "Ostanite doma!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo