GOSTOVALA U RTL-U DANAS / Splitska epidemiologinja 'otvorila dušu' u RTL-u Danas: 'Na izmaku smo snaga. To je rudarski posao'

U RTL-u Danas gostovala je voditeljica Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ-a Diana Nonković

21.8.2020.
18:40
VOYO logo

U danu crnog rekorda prvi se put od početka pandemije dogodilo i da jedna županija - Splitsko- dalmatinska, ima troznamenkasti broj novozaraženih, odnosno 103 pozitivne osobe u jednom danu. 

U RTL-u Danas gostovala je voditeljica Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ-a Diana Nonković te kazala da oni rade strpljivo i mirno, od jutra do mraka i da anketiraju oboljele i da njihove kontakte stavljaju u samoizolaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na izmaku smo snaga"

"Mi samo možemo reći da smo zaista na izmaku snaga. Covid je počeo još tijekom zime, a nastavit će se i ovu zimu. Vjerujem da ćemo sve to izgurati i da će doći bolja vremena", kazala je. 

Rekla je da su porast novozaraženih predviđali još početkom tjedna. "Na tom tragu su pojačani broj testrianja. Nitko u Hrvatskoj, osim možda Nastavnog zavoda Andrija Štampar, ne testira toliko osoba kao što mi sada. Ni jedan dan ovaj tjedan nije bilo ispod 600 ljudi, a brojke se svakog dana povećavaju", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je rudarski posao"

Nonković je objasnila da su kod testiranja sada fokusirani na osobe sa simptomima i njihove kontakte koji imaju simptome. "Poseban fokus imamo na osobe koje imaju operativne zahvate, odnosno koje trebaju hitnu zdravstvenu skrb. Nitko od njih dosad nije vraćen", kazala je na pitanje testira li se dovoljno ljudi. 

Smatra kako javnost nedovoljno zna o poslu epidemiologa. "To je rudarski posao u kojem tek nakon četiri do pet dana saznamo za pojedine osobe koji je mogući njihov izvor zaraze. A znam da bi javnost htjela istoga dana odmah ujutro da saznamo kako se tko zarazio. No, nažalost to nije moguće utvrditi u jedan dan. Mi uvijek naknadno utvrdimo dodatne izvore zaraze", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je da neki zaraženi skirvaju svoje kontakte. "Nekome završava godišnji, a neki se moraju vratiti na fakultete i ne želi još posljednjih desetak dana ljetnog odmora provesti zatvoren u kući. Ima svakakvih priča. Većina osoba je suradljiva, a postoji i jedan dio koji nije baš suradljiv", kazala je. 

"Kako spriječiti širenje zaraze? To je pitanje za veće znanstvene umove nego smo mi sada. ONo što otpočetka govorimo je pokazalo rezultate: socijalna distanca i maske su nam broj 1, a koliko ćemo se toga držati, ovisi o nama samima", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo