Pfizer i BioNTech / Stiže cjepivo protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, Sahin tvrdi: Kolektivni imunitet u Europi moguć je već ovog ljeta!

Image
Foto: AP Images

Zahtjevi za odobrenje se temelje na podacima o kliničkom ispitivanju u trećoj fazi za tu dob koji su "pokazali da je cjepivo djelotvorno 100 posto"

29.4.2021.
14:00
AP Images
VOYO logo

Njemački laboratorij BioNTech će uskoro predati u EU-u zahtjev za odobrenje svog cjepiva za covid-19 za djecu od 12 do 15 godina i očekuje da bi se ono moglo odobriti već u lipnju.

"U Europi smo u posljednjoj fazi prije nego predamo" podatke o kliničkim ispitivanjima Europskoj agenciji za lijekove (EMA) i postupak bi trebao trajati četiri do šest tjedana, rekao je suosnivač i direktor laboratorija Ugur Sahin za njemački časopis Spiegel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo je trenutačno odobreno samo za one u dobi od 16 godina i više.

BioNTech i njegov partner Pfizer početkom travnja su u Sjedinjenim Državama predali zahtjev za proširenje žurnog odobrenja cjepiva za adolescente od 12 do 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi za odobrenje se temelje na podacima o kliničkom ispitivanju u trećoj fazi za tu dob objavljenim krajem ožujka koji su "pokazali da je cjepivo djelotvorno 100 posto" u sprječavanju bolesti, ocjenjuju laboratoriji.

Cjepivo se usto "dobro podnosi i popratne pojave su općenito slične onima kakve su primijećene" kod osoba od 16 do 25 godina, dodaju Pfizer i BioNTech u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za djecu od 5 do 12 godina Sahin se i dalje oslanja na rezultate kliničkog ispitivanja u srpnju i ostaje kod planiranog odobrenja u rujnu.

Rezultati istraživanja za djecu mlađe dobi mogli bi biti raspoloživi u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjera traje od četiri do šest tjedana", dodao je Sahin.

U srijedu je Sahin, koji je zajedno sa suprugom suosnivač laboratorija u Mainzu, ocijenio da je "kolektivni imunitet" u Europi moguć "u srpnju, najkasnije u kolovozu" i izrazio svoje "povjerenje" u djelotvornost cjepiva za takozvanu indijsku inačicu koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo