Ne žele nositi maske / Stotine prosvjednika smatraju da mjere zaštite nisu potrebne: 'Nećemo im dozvoliti da gaze naša prava'

Diljem Europe pooštravaju se mjere zaštite zbog porasta broja zaraženih koronavirusom

17.8.2020.
19:01
VOYO logo

Kako suzbiti širenje koronavirusa mozgaju najveći stručnjaci svijeta. Sve više zemalja zatvaranjem ili ograničavanjem radova barova i noćnih klubova pandemiji želi stati na kraj upravo obveznim nošenjem maski u javnosti.

Neki ih uvode u regijama koje bilježe povećanje broja zaraženih, a neki u cijeloj zemlji. I dok dio građana ne propitkuje mjere, mnogi pružaju i otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što Španjolska u posljednja dva tjedna u prosjeku ima 3500 novozaraženih osoba na dan, nekoliko stotina prosvjednika smatra da i dalje nije potrebno nositi maske u javnosti. Uz ovu mjeru ljuti ih i zatvaranje disko klubova i zabrana pušenja tamo gdje se ne može održavati razmak.

Image
vikend smjena /

Tisuće Austrijanaca i Slovenaca odlaze iz Hrvatske: Na A1 kolona duga 10 km, gužve na Krčkom mostu i granicama

Image
vikend smjena /

Tisuće Austrijanaca i Slovenaca odlaze iz Hrvatske: Na A1 kolona duga 10 km, gužve na Krčkom mostu i granicama

"Nećemo im dozvoliti da gaze naša ljudska prava, iako su već počeli! Želimo da čuju naš glas, neka znaju da nećemo zašutjeti", rekla je prosvjednica Diana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ostatku Europe ovakve se stvari ne događaju. Ljudi se iznenade kad im kažete da na ulici morate nositi maske. Jednostavno ne mogu vjerovati", izjavio je prosvjednik Jonathan.

No, posvjednici u Španjolskoj nisu u pravu jer je nošenje maski u javnosti već nekoliko dana obavezno i u Belgiji, a na njega se navikavaju i u Francuskoj. Zbog porasta broja zaraženih Marsej i Pariz označeni su kao crvene zone pa tako oko Luvra i Elizejskih poljana više nema razgledavanja i šetnji bez zaštite na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo jako dobra mjera, jer je već postalo teško kontrolirati poštuju li se neka pravila. Važno je uvesti ovakva pravila kako bi svi bili pod nekim nadzorom kako se virus ne bi širio po gradovima", zaključio je jedan građanin.

Od većih europskih zemalja, Italija još uvijek nema zabrinjavajući broj novozaraženih, no unatoč tome zatvaraju noćne klubove na otvorenom i uvode nošenje maski od 18 sati, do 6 ujutro. Oprezni su i oko onih koji se vraćaju s odmora, pa tako svi koji dolaze iz Španjolske, Grčke, Malte ili Hrvatske moraju na testiranje. Mogu ga obaviti odmah u zračnoj luci ili u roku od 48 sati u najbližoj postaji za testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravila su tu da bi se poštivala, svi moramo paziti na sebe jer na taj način štitimo i svoj bližnje. Ne možete otići negdje na 15 dana, ne poštivati nikakva pravila, partijati u klubu, a naši operatartei neka onda uzimaju brisove. Mislim, ako postoji odgovornost, onda to mora biti kolektivna odgovornost", rekao je epidemiolog Alessio D'Amato.

Na odgovornost upozoravaju i Nijemci. Od svojih državljana traže da se suzdrže od odlaska na parti odmore, jer upravo s takvih odmora i stiže najveći broj zaraženih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo