zabava je ilegalna / Orwellova 1984 u Europi. Direkt provjerio kako EU metropole žive pod zabranama

Noćni život u Engleskoj je zabranjen. U Italiji uvedeno je izvanredno stanje do kraja siječnja

2.10.2020.
7:16
VOYO logo

Oduzimanje privatnosti, stalni nadzor, pitanje poslušnosti, dojam neprekidnog rata, George Orwell kao da je mislio na 2020, ne 1984. Posebno glasno to ovih dana komentiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ugašena glazba

Jer stvarno distopijski zvuče pravila u Škotskoj: ljudi ne smiju ići jedan drugome u posjet, jer je zabranjeno miješanje kućanstava. Njima se naših 65 decibela u kafićima čini kao jackpot, jer je kod njih muzika već tjednima ugašena. U Londonu, osim što vas se za druženje sa šest umjesto pet prijatelja može globiti s 200 funti. U pubovima se ne smije plesati, a vlasnici goste trebaju upozoriti da ne smiju ni pjevati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćni život u Engleskoj je zabranjen i ne bi ga trebalo biti, ali ga ima jer ga se Britanci ne žele odreći pa se provode u ilegali. Kafići, pubovi i klubovi u kojima je zabranjena glasna glazba i plesanje u 22 sata moraju biti zatvoreni. Maske su obavezne posvuda.

''Prilikom ulaska u pubove i restorane morate ostaviti svoje podatke, kada se dignete od stola morate je ponovno staviti'', ispričao je Vice Prgin, Hrvat u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč velikom broju oboljelih, Britanci će se teško odreći šetnje po Oxford streetu i shoppinga. Možda će se i toga morati odreći je im od sljedećeg tjedna prijeti lockdown pubova.

''Na što se svi mi već pripremamo samo je pitanje vremena, ovaj ili sljedeći tjedan'', dodao je Prgin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas se slučajno u društvu nađe šest, a ne pet kaznu ćete platiti 200 funti. Za sjeveroistok zemlje njihov Capak preporučuje da se kućanstva ne miješaju i da nema druženja doma. U Engleskoj je to preporuka, a u Škotskoj zapovijed. Nema kućnih posjeta, nema ni posjeta kafićima iza 22 sata, nema ni glazbe.

''Poprilično je teško ne ići u posjetu najbližima, ali nekako prolazimo ovo razdoblje zajedno kao nacija. Mislim da Škotska daje dobar primjer naspram ostatku Ujedinjenog Kraljevstva koji konstantno provodi politiku „flip flopa“ zbog neodlučnosti premijera Borisa Johnsona'', komentirao je Theo Troup iz Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba s covidom-19 /

Znanstvenici upozoravaju: 'Čak ako u proljeće i dobijemo cjepivo, život se neće vratiti u normalu'

Image
borba s covidom-19 /

Znanstvenici upozoravaju: 'Čak ako u proljeće i dobijemo cjepivo, život se neće vratiti u normalu'

Policijski sat

U Parizu je uveden policijski sat. Barovi nakon 22 sata više ne rade. Bez maske nema nigdje. Inače plaćate kaznu od 135 eura.

''Barovi se moraju zatvoriti između 22 i 6 ujutro svake večeri, a pijenje ili puštanje glazbe u javnosti u to vrijeme zabranjeno je. U javnim prostorima istodobno ne može biti više od 10 ljudi. Za veća okupljanja poput teniskog turnira Roland Garrosa, koji se trenutačno održava u Parizu broj posjetitelja je ograničen na tisuću ljudi, a inače je bio 5000'', opisao je Max Mandić, Hrvat u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Marseille su kafići u karanteni i uopće ne rade. U Njemačkoj nije alles gut, ali je alles verboten, možda čak i alkohol. Ako korona brojke porastu Nijemci će po svemu sudeći morati odreći točene pive. Ugostitelji su već na aparatima.

''Situacija dobra za nikoga, prvo za nas konobare koji radimo devet sati s maskom, a drugo s goste koji moraju ispunjati listiće, a treće za goste koji nemaju volje za doći uopće. Mi se borimo i strah nas je da ne dođe do situacije koja je bila u trećem mjesecu da su restorani zatvoreni'', prokomentirao je Nikša Vuksović Riste, ugostitelj iz Kölna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazba je kod njih odavno ugašena. U Münchenu su starom centru maske obavezne na otvorenom. Madrid se vratio u lockdown. Španjolci neće smjeti nigdje osim na posao i u školu i moći će se družiti sa samo šest osoba.

Italija je uspjela staviti virus pod kontrolu, a kako se ne bi ponovio proljetni scenarij uvedeno je izvanredno stanje do kraja siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Maskice se nose posvuda, čak i na otvorenom iza šest sati ako se nađete u grupi ljudi, obavezno je nošenje u svim zatvorenim prostorima. Noćni klubovi su i dalje zatvoreni, barovi rade do dva. Obavezno je ispijanja pića sjedeći, nema ispijanja na nogama'', izjavila je Ivana Špaleta, Hrvatica u Veroni.

Kad vidimo po kakvim pravilima u doba pandemije diše ostatak Europe, nama možda i nije tako loše, zasad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo