'nije održiva strategija' / Stručnjaci podijeljeni: Trebamo li se nastaviti boriti protiv pandemije boosterima ili trebaju biti rezervni plan?

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca predstavljala rizik od preopterećenja imunosnog sustava

11.1.2022.
20:11
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Borba protiv pandemije COVID-a booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su u utorak stručnjaci WHO-a, pozivajući da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.

"Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza" prvih cjepiva "ima malo izgleda biti primjerena ili održiva", navodi se u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti stručnjaci također smatraju da "su potrebna i da trebaju biti razvijena cjepiva protiv covida-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

Image
nova pravila /

Capak: 'Građani već sutra mogu doći u ordinaciju svog liječnika i napraviti brzi antigenski test'

Image
nova pravila /

Capak: 'Građani već sutra mogu doći u ordinaciju svog liječnika i napraviti brzi antigenski test'

Potrebno je više podataka o učinku nove varijante 

To će omogućiti da se ograniči utjecaj covida-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U očekivanju takvih cjepiva, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih cjepiva protiv COVIDA-a, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju razinu zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporuča WHO", uključujući omikron, smatraju.

Sličnog je stajallišta i regulatorna agencija za lijekove Europske unije u utorak je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva protiv COVID-a je rekla da trenutno nema podataka koji podupiru ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećoj varijanti omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok korištenje dodatnih boostera može biti dio rezrvnih planova, ponovljena  cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju", rekao je na brifingu za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca potencijalno predstavljala rizik od preopterećenja imunosnog sustava te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na cjepiva i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se donijela odluka je li potrebno cjepivo posebno za omikron.

"Važno je da postoji dobra rasprava glede izbora sastava cjepiva kako bismo se pobrinuli da imamo strategiju koja nije samo reaktivna i kako bismo pokušali doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EMA je rekla da trenutno razgovara s proizvođačima cjepiva u slučaju da bude potrebno ažurirano cjepivo, no dodala je da bi se bilo kakva promjena toga tipa trebala koordinirati globalno.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo