ali ne čak dva mjeseca / Stručnjaci složni: Prije i poslije cijepljenja protiv covida treba izbjegavati konzumaciju alkohola

Image
Foto: AP Images

Alkohol mijenja sastav bilijuna mikroorganizama koji žive u crijevima, a imaju značajnu ulogu u sprečavanju najezde bakterija i virusa

4.1.2021.
10:53
AP Images
VOYO logo

Osobe koje su primile cjepivo protiv covida svakako bi se nekoliko dana prije i nakon cijepljenja trebale suzdržati od konzumacije alkohola jer on može umanjiti imunosni odgovor organizma na cjepivo, upozorili su britanski stručnjaci, a prenosi Daily Mail.

Naime, alkohol mijenja sastav bilijuna mikroorganizama koji žive u crijevima, a imaju značajnu ulogu u sprečavanju najezde bakterija i virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunosnih stanica u krvi ili bijelih krvnih stanica, uključujući limfocite, čija je temeljna uloga zaštititi organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita te stranih tijela koja prijeđu prirodne barijere kože i sluzokože.

Poznato je da alkohol negativno djeluje na adenoviruse i lipidne čestice koje se koriste kao vektori za prijenos genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalist hitne medicine koji surađuje s britanskim Channelom 4, dr. Ronx Ikharia je, da bi potvrdio ono što je otprije poznato, proveo eksperiment tijekom kojega je, zajedno s kolegama proučio uzorke krvi u osoba koje su se cijepile, prije i nakon što su popile tri čaše 'prossecca'.

Imunologinja i profesorica Sheena Cruickshank sa Sveučilišta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje broja limfocita, kao posljedica konzumacije alkohola mogla smanjiti i učinkovitost imunosne reakcije organizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Cruickshank je pozvala sve koji se kane cijepiti protiv covida-19 da prije i poslije primanja cjepiva izbjegavaju konzumaciju alkohola.

"Vaš imunosni sustav mora biti najbolji mogući, u skladu s vašim godinama i zdravstvenim stanjem, kako biste dobro reagirali na cjepivo. Dakle, pijete li večer prije cijepljenja ili nedugo nakon primanja cjepiva, rezultat neće biti onakav kakav bi trebao biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odraslih osoba limfociti čine otprilike 20 do 40 posto ukupnog broja bijelih krvnih stanica i najviše ih je u središnjim limfnim organima, tkivu u kojemu je velik broj limfocita i različitih drugih stanica, a oni osiguravaju mikrookolišne uvjete potrebne za razvoj i aktivaciju limfocita. To su slezena, krajnici i limfni čvorovi u kojima počinje imunosna reakcija našeg organizma. 

Ruski su dužnosnici početkom prosinca objavili kako nije preporučljivo konzumirati alkohol nakon cijepljenja njihovim cjepivom Sputnik V gotovo dva mjeseca prije cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza, a to je uobičajeno za cijepljenje općenito.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo