IVAN TURUDIĆ ZA RTL / Sudovi zbog potresa ne funkcioniraju: 'Radimo najnužnije, najhitnije i neodgodive stvari'

Donedavno pretrpani spisima i slučajevima, od nedjelje i prašinom, žbukom, gredama i ciglama.

26.3.2020.
8:05
VOYO logo

U velikom zagrebačkom potresu znatno je oštećena većina sudova, ali i mnoge druge zgrade pravosudnih tijela. Najgore je prošao Županijskisud.

Zgrada na Zrinjevcu u kojem se nalazi je - neupotrebljiva. Kako će se to odraziti na rad ionako pretrpanih sudova, doznaje RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donedavno pretrpani spisima i slučajevima, od nedjelje i prašinom, žbukom, gredama i ciglama.

"Najviše je nastradao treći kat i svugdje su oštećenja prilično slična. Pukli su spojevi, zidovi između ureda", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i kako je to izgledalo sa silnom dokumentacijom, papirima, bilo ih je na sve strane...

"Sad već nije realna situacija zato što su već počeli čistiti, uređivati... Popadali su ormari, spisi iz ormara, negdje su se potpuno urušili. Negdje su se iskrivili pa su neupotrebljivi", pojasnio je Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statika zgrade je, tvrde stručnjaci, očuvana, ali snažnije je pogođen strop Vrhovnog suda.

I prije potresa, zbog koronavirusa, radio se samo dio posla. Ono što su suci imali pripremljeno. No, izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere. 

"Mi sad tražimo način da bi, ako se bude moglo doći u sud, da se sjednice vode tako da su suci u svojim uredima, a da su međusobno povezani i da mogu pratiti međusobne diskusije i rasprave, a ako bude ograničeno kretanje, što ne znamo, da to mogu iz svojih domova", navodi Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. 

U svoje urede dugo neće ni Trgovački ni Županijski sud koji je, čini se, najgore prošao. Uništena je informatička oprema, namještaj, dva službena automobila parkiran ispred suda. Takva situacija mora se odraziti na rad suda.

"Jako je loše. Suci ne mogu raditi. Spisi su u nekim sudnicama u koje se ne može ući. Nisu im dostupni sami spisi. Ne mogu ući na drugi ili treći kat. Mi radimo samo najnužnije, najhitnije i neodgodive stvari. To su postupci po zakonu o zaštiti osoba o duševnim smetnjama, takozvani prisilni smještaji, zaštita maloljetnika, pritvorski predmeti, predmeti u kojima treba odrediti ili produljiti istražni zatvor", prepričava Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje je stradala zgrada USKOK-a u Vlaškoj ulici, ali DORH u Gajevoj nije tako dobro prošao. Oštećen je krov zbog čega je bilo važno skinuti dimnjak. Ipak, statika zgrade je očuvana, ali opada žbuka i nema grijanja. No 90 posto djelatnika radi, od kuće.

Cijelu situaciju u pravosuđu ne olakšava ni činjenica da još nije izabran novi državni odvjetnik...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo