STRUČANJ ZA RTL DIREKT / 'Sumamed ne liječi bolest!' Ivan Đikić otkrio što može pomoći protiv koronavirusa

Mišljenja je da bi drugačiji pristup pomogao i Stožeru u borbi protiv zaraze

25.3.2020.
22:27
VOYO logo

Kakva bi to bila lijepa priča. Europsku uniju je pogodila neviđena epidemija baš za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. A onda se otkrilo da u liječenju pomaže antibiotik izmišljen u Hrvatskoj.

Ali još uvijek se ne zna je li baš tako. Radi se naravno o sumamedu, kojeg ne promovira samo DonaldTrump. Francuzi su objavili znanstvenu studiju, doduše na mini uzorku, i tvrde da sumamed u kombinaciji s lijekovima protiv malarije daje rezultate. Isto su mislili i Kinezi, koji su također tako liječili pacijente. Razmišljaju li o liječenju sumamedom, pitali smo i doktoricu koju zovu ApaurinHrvatske

"Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom, nema dokaza, teoretski on ne može djelovati na virus, ali ima svojstvo da može djelovati na imunološki sustav i smiruje tako upalu. Da bi smo išli svakom bolesniku davati sumamed morali bimo imati stuiju i od nekog drugog ili mi moći provoditi da bismo vidjeli da ne može naškoditi", izjavila je AlemkaMarkotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Puno pitanja, puno teorija, pa smo o sumamedu i o testiranju sve ispitali našeg cijenjenog znanstvenika, Ivana Đikića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Testirajte, testirajte i testirajte... Što više testiranja imamo, više znamo o bolesti, imamo bolje predviđanje onogašto se događa u široj populaciji. Što se događa u Hrvatskoj, zašto Stožer poziva da se testira po njihovim pravilima, ne znam, ali apelirao bih da se testira što više. Na taj način bi se pomoglo i Stožeru, da dobije više potrebnih informacija", naglašava Đikić i dodaje:

"Ne postoje znanstveni podaci o liječenju sumamedu. Postoji nekoliko studija koja pokazuju bolji učinak, ali radi se o simptomima, ne i infekciji virusom. Nepotrebno i zbunjujuće za javnost je govoriti da sumamed pomaže u liječenju. Ne treba se igrati s lijekovima, to treba prepustiti stručnjacima u bolnicama. Znanstvenici pokušavaju na sve moguće načine pronaći kombinaciju lijekovima, ali sve što imamo, slabog je djelovanja i ne pomaže protiv virusa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo