Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve što ste htjeli znati: HZJZ nakon pet mjeseci dao upute za siguran seks u vrijeme korona epidemije

"Jedno je poznato: treba izbjegavati nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog zdravstvenog stanja", stoji na stranicama HZJZ-a nakon 5 mjeseci epidemije

Image
Foto: Screenshot/Twitter
Vijesti.hr/ 3.7.2020. u 9:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako to da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, nije izdao niti jednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi, kao što su to primjerice nedavno mrtvi ozbiljni napravili Amerikanci i Britanci?

Znamo da su zabranjena rukovanja, bliski dodiri, teniske loptice... A što je sa spolnim odnosom, pogotovo u "samačkom životu" i "švrljanju"?

Image
INTIMA U DOBA KORONE

Dužnosnik otvoreno: 'Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav. Mi podržavamo seks'

Image
INTIMA U DOBA KORONE

Dužnosnik otvoreno: 'Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav. Mi podržavamo seks'Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I zato je Jutarnji list potražio mišljenje dr. Bernarda Kaića, voditelja Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti.

"Covid-19 prenosi se između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci", naglašava dr. Kaić.

"Ali pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o 'manje riskantnim' pozama je neozbiljno ", dodaje.

Upravo se čita

Image
odlučio je 'ganjati pravdu'

'Došao sam na glasovanje i krenuo se potpisati, kad ono - na popisu moj pokojni djed Dragutin...'

Trenutno nema cjepiva ili kondoma za cijelo tijelo koji će zaštititi vas ili bilo koga drugoga od ovog gadnog virusa. Ako vas je pandemija Covida-19 uhvatila u samačkom periodu života, bez višegodišnjih supružnika i životnih partnera, kada ste bili spremni na neobaveznu zabavu dok tražite onog ili onu pravu, jedno pitanje zasigurno je više puta prostrujalo vašim umom ili nekim drugim dijelom tijela - smijem li se seksati?

 "Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi", piše na stranicama HZJZ-a.  "Izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato".

No, dok kod nas još struka nije sigurna u kojoj mjeri spolni odnos, odnosno sam čin penetracije, utječe na širenje zaraze, u drugim su zemljama shvatili da je ljubljenje vjerojatno najefikasniji način prijenosa virusa. Ipak Covid-19 ne smatra se spolno prenosivom bolesti.

"Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 putem spolnog odnosa, imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskom kontaktu, a to se ne odnosi na 'prijatelje s povlasticama', nego na osobe u ozbiljnoj trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera. Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koja nije inače bliski kontakt i o čijem načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvom izboru, Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa", rekao je za Jutarnji list dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 3.7.2020. u 9:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova studija

Još jedna negativna strana koronavirusa: Covid-19 povećava rizike za hospitalizirane zbog moždanog udara

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba