Sve što ste htjeli znati: HZJZ nakon pet mjeseci dao upute za siguran seks u vrijeme korona epidemije

Image
Foto: Screenshot/Twitter

"Jedno je poznato: treba izbjegavati nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog zdravstvenog stanja", stoji na stranicama HZJZ-a nakon 5 mjeseci epidemije

3.7.2020.
9:15
Screenshot/Twitter
VOYO logo

Kako to da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, nije izdao niti jednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi, kao što su to primjerice nedavno mrtvi ozbiljni napravili Amerikanci i Britanci?

Znamo da su zabranjena rukovanja, bliski dodiri, teniske loptice... A što je sa spolnim odnosom, pogotovo u "samačkom životu" i "švrljanju"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
INTIMA U DOBA KORONE /

Dužnosnik otvoreno: 'Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav. Mi podržavamo seks'

Image
INTIMA U DOBA KORONE /

Dužnosnik otvoreno: 'Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav. Mi podržavamo seks'



Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato je Jutarnji list potražio mišljenje dr. Bernarda Kaića, voditelja Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti.

"Covid-19 prenosi se između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci", naglašava dr. Kaić.

"Ali pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o 'manje riskantnim' pozama je neozbiljno ", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno nema cjepiva ili kondoma za cijelo tijelo koji će zaštititi vas ili bilo koga drugoga od ovog gadnog virusa. Ako vas je pandemija Covida-19 uhvatila u samačkom periodu života, bez višegodišnjih supružnika i životnih partnera, kada ste bili spremni na neobaveznu zabavu dok tražite onog ili onu pravu, jedno pitanje zasigurno je više puta prostrujalo vašim umom ili nekim drugim dijelom tijela - smijem li se seksati?

 "Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi", piše na stranicama HZJZ-a.  "Izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato".

No, dok kod nas još struka nije sigurna u kojoj mjeri spolni odnos, odnosno sam čin penetracije, utječe na širenje zaraze, u drugim su zemljama shvatili da je ljubljenje vjerojatno najefikasniji način prijenosa virusa. Ipak Covid-19 ne smatra se spolno prenosivom bolesti.

"Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 putem spolnog odnosa, imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskom kontaktu, a to se ne odnosi na 'prijatelje s povlasticama', nego na osobe u ozbiljnoj trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera. Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koja nije inače bliski kontakt i o čijem načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvom izboru, Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa", rekao je za Jutarnji list dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo