Borba s virusom / Svijet se nosi s pandemijom, najviše zaraženih u New Yorku: 'Strah me izaći na ulicu'

Image
Foto: AP Images

Ekvador je u još većem problemu – ondje nema tko skupljati tijela koja na ulici ostaju satima, ako ne i danima

2.4.2020.
19:00
AP Images
VOYO logo

New York preuzima neslavnu titulu grada u kojem se u ovom trenutku najbrže širi epidemija koronavirusa. Po broju umrlih prestigao je i Kinu. 

Dok Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na eksponencijalni rast zaraženih, postaje jasno da će se sve zemlje i nakon što prebole epidemiju suočiti s novim problemom - kolapsom gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se s njujorških krovova lomi pjesma koja bi trebala podignuti moral gotovo 50.000 zaraženih tom gradu, Central Park i tereni US Opena postaju poljske bolnice.

Hladnjače čekaju tijela umrlih, a kola Hitne u bolnicu Elmhurst stižu svakih pet minuta. Traži se dodatnih 65.000 kreveta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestrašno je jer vjetar puše prema nama iz tog državnog epicentra zaraze. Strah me je izaći na ulicu", kaže Nicholas Corsini.

Deset milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla. Pomoć im šalju čak i Rusi. U Connecticutu je od COVID-a 19 umrla beba od 6 tjedana, to je dosad najmlađa žrtva. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: broj zaraženih u nekim zemljama raste eksponencijalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekvador u još većem problemu

"Broj umrlih se prošlog tjedna više nego udvostručio, sljedećih ćemo dana imati više od milijun potvrđenih slučajeva i 50.000 umrlih", kazao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ekvador je u još većem problemu – ondje nema tko skupljati tijela koja na ulici ostaju satima, ako ne i danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nema predaha ni za Italiju, ali nazire se nada. U Bergamu je za tjedan dana niknula nova bolnica, a u Possagnu, selu od oko 2000 stanovnika u žarištu epidemije - nema zaraženih. Znanstvenici ne znaju zašto.

"Sretni smo da u Possagnu nema zaraženih, ali ovaj virus je tako prevrtljiv, može stići svakog časa", rekao je gradonačelnik Possagna Valerio Favero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je zabranila odlazak u trgovine bez zaštitnih maski, ukrajinski boksač Vitalij Kličko obilazi bolnice, a predsjednik moli građane "da odrastu" i ostanu doma.

"Sjetite se kako su vlasti nakon černobilske katastrofe pozivale ljude na prosvjede 1. svibnja, nitko se nije bojao jer je radijacija nevidljiva. Koronavirus je također nevidljiv!", rekao je Vladimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj otvoren drive-in

Europa, svjesna da je ovo najteži udar na gospodarstvo u povijesti Unije osmišljava program SURE koji će članicama po povoljnim kreditima osigurati 100 milijardi eura za spas radnih mjesta.

"SURE je europska pomoć za privremeno zaposlene. Može ublažiti posljedice recesije", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula vor der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje traje nestašica zaštitne opreme, ali i "bijelog zlata" - toaletnog papira. Zato je u Njemačkoj otvoren prvi drive-in s tim traženim artiklom. 

Bečki ZOO je poput ostalih u svijetu zatvoren pa informira sugrađane da je tek rođeni polarni medvjedić dobro i da mu rastu mliječni zubi, a u čikaškom akvaijumu pingvine su pustili u slobodnu šetnju. Najviše su ih zanimali kitovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspušteni su i svi orkestri, stoga francuski poznatu melodiju vježba - online.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo