DONOSIMO BROJKE / Teške kliničke slike zbog korone moguće su i kod djece: Najviše je hospitalizirano onih u prvoj godini života

Image

Kod djece dolazi i do multisistemskogupalnog sindroma povezanog s COVIDOM-19, a pokazalo se da je 2021. godine porastao broj hospitaliziranih zbog istoga

21.1.2022.
16:45
VOYO logo

Vijest o smrti 11-godišnjeg dječaka u Zagrebu šokirala je hrvatsku javnost tijekom dana. Dječak je preminuo naglo, kako je za RTL.hr potvrdio prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece. U Zaraznu je primljen jučer, a rano jutros je umro. 

Podsjetimo, iako se vjeruje da je COVID-19 nešto simptomatski blaža bolest kod djece, i oni mogu razviti teške simptome, a u nekoliko navrata ranije zabilježeni su i smrtni slučajevi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pokazuju preliminarni podaci o bolničkom liječenju djece oboljele od COVIDA-19 u Hrvatskoj od sredine prosinca, od 43.225 hospitaliziranih osoba od početka pandemije do 28. 11. 2021. hospitalizirano je 1100 djece do 18 godina.

Najviše hospitalizacija i to 230 zabilježeno je u prvoj godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u zagrebu /

Dječak zaražen Covidom naglo preminuo u Klinici za infektivne bolesti

Image
u zagrebu /

Dječak zaražen Covidom naglo preminuo u Klinici za infektivne bolesti

Iako će obdukcija pokazati od čega je u konačnici preminuo 11-godišnjak uz Zarazne, za neke ranije slučajeve jasno je da je došlo do pojave multisistemskogupalnog sindroma povezanog s COVIDOM-19. 

Prema podacima zabilježenim u bazi hospitalizacije tijekom 2020. godine je bilo deset hospitalizacija zbog MKB-10 dijagnoze M35.8. Prema prvim rezultatima u razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine u navedenoj dobnoj skupini je bilo 183 hospitalizacija zbog MKB -10 dijagnoze M35.8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga je 45 djece i mladih do 18 godina imalo pozitivan test na COVID-19 u razdoblju prije prijema u bolnicu ili na dan prijema u bolnicu, a kao glavna otpusna dijagnoza je prilikom otpusta iz bolnice navedena M35.8 Ostale specificirane sistemne bolesti vezivnoga tkiva.

Od ukupno 45 djece i mladih hospitaliziranih u 2021., analiza prema dobi pokazuje da je u dobnoj skupini 0-4 godine bilo hospitalizirano jedno dijete, u dobi 5-9 godina je bilo 21 dijete, u dobi 10-14 je bilo 20 djece, a u dobnoj skupini 15-18 godina je bilo troje mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo