Duge cijevi i cjepivo na -73°C / Točno je jedna godina kako je stiglo prvih 9750 cjepiva u RH. Posjetili smo prvu cijepljenu, baku Branku

Image
Foto: RTL

Bilo je to svjetlo na kraju tunela. Cjepivo su čuvali policijski specijalci s dugim cijevima. Danas, baka Branka živa je i zdrava, opisala je što je prošla otada

26.12.2021.
19:30
RTL
VOYO logo

Prije točno godinu dana u Hrvatsku je stiglo svjetlo na kraju tunela, prvih 9750 doza cjepiva iz Belgije. Vladala je velika euforija, svatko se grebao za svoju dozu. Danas ga ima viška, cijepljeno je tek nešto više od 60 posto odraslog stanovništva. Marina Brcković...

Na Štefanje red ispred Doma zdravlja, bez obzira na blagdan, građani su stigli po svoju dozu cjepiva. Gužva je iznenadila i dežurne liječnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ino Kermc, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb - Centar: Pa da, iako nam nije najdraža stvar biti na poslu u ovo blagdansko vrijeme,  ipak drago nam je da ima zainteresiranih za cijepljenje, da ovo ima nekakvog smisla. 

Na -73°C...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to svjetlo na kraju tunela. Cjepivo se čuvalo pod strogim nadzorom, a osobno je na njega pazio i prvi čovjek Zavoda za javno zdravstvo. Toliko, da je doslovno sjeo na kutije, ali prazne. 

Dan poslije u povijest je ušla baka Branka, štićenica Doma za starije, Branka Aničić, kao prva cijepljena. Ona danas kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam smatrala da je to jako dobro i da to ipak može pomoći. A, konkretno, meni je stvarno pomoglo. Prvo cjepivo, drugo cjepivo i sad treće, i odradila sam i za gripu. Sve tutto completo. Tu sam i dobro sam." 

Do danas je objema dozama cijepljeno 62 posto odraslog stanovništva, utrošeno je oko četiri milijuna i 600 tisuća doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu dozu primilo je više od 2,2 milijuna, oko 2 milijuna obje doze, a booster nešto više od 460 tisuća. 

Pod rotirkama je nedavno stiglo i cjepivo za djecu, no po svoju dozu stigao ih je tek zanemariv broj. Ni jedan posto mlađih od 12, a postotak onih do 15 godina, koji su primili obje doze je tek 4 posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se podvuče crta, liječnici nisu zadovoljni, Ino Kermc, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb - Centar:

"Naravno da nismo, voljeli bismo da su te brojke puno puno veće. Ne samo zato što bi prevenirali mnoge slučajeve koronavirusa, nego s većom procijepljenošću smanjili bi broj zaraza i mutacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo