muke po cjepivu / Toliko su čekali cjepivo, a kada je stiglo - zbrka! Većina umirovljenika ne zna što bi: 'Uzet ću, bolje deset posto nego ništa'

Astrazeneca je oko 70 posto djelotvorna, no nije dovoljno ispitano koliko je učinkovita za najstarije

8.2.2021.
18:37
VOYO logo

Krenula je distribucija više od 16 tisuća doza Astrazenecina cjepiva po svim županijama. Dodatnih 150 tisuća doza tog cjepiva trebalo bi stići do kraja mjeseca. Time bi se nastavilo cijepljenje najrizičnijih skupina, i to najstarijih. Međutim, tu je i nastao problem. 

Udruge umirovljenika pozivaju Stožer da se zbog nedovoljne učinkovitosti, to cjepivo ne koristi za starije od 65, kako je to i u nekoliko zemalja Europske unije. U Stožeru o tome zasad ne razmišljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko su čekali cjepivo, a sada kada je stiglo, totalna zbrka, većina umirovljenika ni sama ne zna šta bi. Cjepivo Astrazeneca za neke od njih nije pravi izbor. 

"Zašto da se pikam kako bi se reklo, ako to nije puni efekat", kaže Danijela iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno, bolje išta nego ništa", dodaje Jakov.

"Ako ponude uzet ću, bolje deset posto nego ništa", poručuje Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ćete čekati druga cjepiva? Tako je Pfizer, Moderna, ili rusko, i kinesko, oni su napravili klinička ispitivanja na toj populaciji", kaže Jasna.

Image
borba s covidom-19 /

Obećavajući rezultati: Cjepivo Biontech/Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa

Image
borba s covidom-19 /

Obećavajući rezultati: Cjepivo Biontech/Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa

Zašto to cjepivo nije dovoljno dobro za njemačkog, francuskog ili talijanskog umirovljenika a dobro je za hrvatskog - pitanja su koja zasipaju udruge umirovljenika, koje traže reakciju premijera i predsjednika Republike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto su te zemlje tako odlučile ako je sve to ovako kako se kod nas kaže. Ostavljeno je sve opet na samog umirovljenika, bit će u strahu ako se cijepi, i bit će u strahu ako se ne cijepi, to nije dobro, to je najgore", govori predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.

Astrazeneca je oko 70 posto djelotvorna, no nije dovoljno ispitano koliko je učinkovita za najstarije. U stožeru su zasad jasni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je naručila najviše Astrazenecinog cjepiva

"Naš argument za korištenje Astrazenece je da je cjepivo sigurno, učinkovito i ispravno testirano, i da ga je EMA odobrila za sve iznad 18 godina", govori Krunoslav Capak.

Hrvatska je naručila najviše upravo Astrazenecinog cjepiva. U stožeru smatraju bolje je da se sa Astrazenecom cijepe do proljeća, nego čekati druga cjepiva na jesen.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi dugo dugo, nećemo imati za cijepiti svu stariju populaciju s messenger cjepivima. ako se cijepe s cjepivima koje je 70 posto, djelotvorno na proljeće ne bi trebao nitko umrijeti do jeseni jer se smatra da je 100 postotna učinkovitost kod tih teških oblika", kaže Bernard Kaić.

Dovoljno je učinkovita i za britanski soj, ali ne i za južnoafrički, koji se sve brže širi. Stožer zato još ne otkriva popuštanje mjera. Ali opuštenije gleda na kršenje nekih već donesenih poput okupljanja više od 25 osoba. Takvim kršenjima neki od njih su nedavno i sami nazočili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao dužnosnici smo poklonili vjeru gradskim grobljima vjerujući u njihove organizacijske sposobnosti, i to tamo nije izgledalo jako loše", ističe Vili Beroš.

Nikakvih kršenja mjera nije bilo ni na okupljanjima mladih. U stožeru na to gledaju kao posljedicu dugog trajanja pandemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što je netko nezadovoljan nema utjecaja na virus, on je tu i širit će se u mjeri u kojoj mu mi našim ponašanjem dopustimo", jasno će Davor Božinović.

Božinović dodaje da mladi nisu bili ništa veći epidemiološki rizik od 
primjerice nedavnog prosvjeda protiv stožera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo