u fazi testiranja / Trajnija zaštita od zaraze: Američka vojska razvila 'super cjepivo' protiv budućih pandemija?

Image
Foto: AP Images

Još ostaje vidjeti hoće li cjepivo koje je razvila američka vojska doista biti ''super cjepivo''

4.2.2022.
17:21
AP Images
VOYO logo

Cjepivo protiv koronavirusa SpNF kojeg trenutno testira američki vojni istraživački institut neki nazivaju mogućim ''supercjepivom''. Spike-feritin-nanočestica-cjepivo, skraćeno SpFN, namijenjeno je zaštiti od zaraza s velikim brojem sojeva koronavirusa, a time i sprečavanju budućih pandemija, piše Deutsche Welle

Redovno obnavljanje cijepljenja tako bi postalo nepotrebno, čak i u slučaju da se pojave nove varijante. SpFN je proteinsko cjepivo, a princip djelovanja je sličan kao kod Novovaxovog proizvoda, koji je krajem prosinca odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SpFN se bazira na feritinu, proteinskoj molekuli koja može pohraniti željezo. Ta molekula se sama pretvara u „loptu" s 24 polja, slično kao nogometna lopta. Tako na svako od tih polja može biti postavljen markantni spike-protein s različitom varijantom koronavirusa. To cjepivo čini promjenljivim i pogodnim za modifikacije. Tu šiljastu strukturu takozvanih spike-proteina koriste i cjepiva koja su već odobrena. Šiljci su poput otvarača vrata koji se spajaju s receptorom ACE-2, omogućavajući koronavirusima prodiranje u ljudske stanice.

Image
geni, imunitet ili nešto treće? /

Znanstvenici istražuju tko su 'super ljudi' koji se ne mogu zaraziti koronom: Evo što su do sada saznali

Image
geni, imunitet ili nešto treće? /

Znanstvenici istražuju tko su 'super ljudi' koji se ne mogu zaraziti koronom: Evo što su do sada saznali

Primanjem tog cjepiva proizvode se antitijela koja se za spike-protein vezuju tako da spajanje na receptor više ne funkcionira i virus više ne može zaraziti stanice. U isto vrijeme, cijepljenjem se aktiviraju T-stanice, koje u slučaju zaraze prepoznaju i ubijaju zaražene stanice i tako sprečavaju razmnožavanje virusa. Pored toga, a za razliku od iRNK cjepiva, SpFN se ne mora skladištiti na jako niskim temperaturama, što ga čini puno jednostavnijim za distribuciju. To inače vrijedi i za Novovaxovo proteinsko cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo SpFN razvijeno je na američkom vojnom institutu Walter Reed Armi Institute of Research (WRAIR). Najprije je testirano na rezus-majmunima. Cjepivo je pokrenulo jaka neutralizirajuća antitijela protiv prvobitnog koronavirusa, kao i protiv još četiri njegovih sojeva: alfa, beta, gama i delta. Bila je efikasna čak i protiv virusa SARS-1, iako se taj tip virusa znatno razlikuje od SARS-CoV-2, navode istraživači instituta WRAIR u časopisu "Science Translational Medicine".

Kako navode iz WRAIR-a, nakon uspješnog testiranja na majmunima počela je i prva faza testiranja na ljudima, koja bi trebala pokazati je li cjepivo jednako učinkovito i kod ljudi i dobro podnošljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ostaje vidjeti hoće li cjepivo koje je razvila američka vojska doista biti ''super cjepivo''. No dio znanstvenika upozorava kako ne treba žuriti.

Tek će se vidjeti je li cjepivo koje je razvila američka vojska zaista „čudotvorno oružje“ koje bi trebalo donijeti zaokret u pandemiji i spriječiti nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Ne bih to nazvao super cjepivom. Kao prvo, to cjepivo tek treba proći kliničke studije u kojima bi se trebali potvrditi podaci iz eksperimenata sa životinjama. Drugo, i iRNK-cjepiva mogu se prilagoditi tako da formiraju različite varijante spike-proteina, čime bi se osigurao širok imunitet", izjavio je imunolog Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog imunološkog društva (DGfI).

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo